Norveç hükümeti, 2,1 trilyon dolarlık petrol fonunun etik yatırım kurallarını askıya alarak, fonun İsrail hükümetiyle çalışan büyük teknoloji şirketlerindeki yatırımlarını koruma kararı aldı. Kararın ardından, Amazon, Microsoft ve Google’ın ana şirketi Alphabet hisselerinin fon portföyünde kalmaya devam edeceği bildirildi.
Kararın mimarlarından biri olan Jens Stoltenberg, Financial Times’a yaptığı açıklamada, ABD’nin Caterpillar hisselerinin satılmasının ardından Norveç’e “açık bir uyarı” gönderdiğini söyledi. Fon, Caterpillar hisselerini şirketin buldozerlerinin Filistin topraklarında kullanılması nedeniyle elden çıkarmıştı.
Norveç Parlamentosu, hükümetin sunduğu acil yasa teklifini onaylayarak, bağımsız Etik Konseyi’nin çalışmalarını geçici olarak durdurdu. Stoltenberg, Konsey’in kısa süre içinde Amazon, Microsoft, Alphabet ve temmuz ayında yayımlanan Birleşmiş Milletler kara listesindeki diğer teknoloji şirketleri hakkında inceleme başlatmayı planladığını belirtti.
Norveç petrol fonu, son aylarda İsrail’le bağlantılı yatırımları nedeniyle kamuoyu baskısı altındaydı. Fon, bu süreçte İsrail merkezli yatırımlarının yarısını ve Caterpillar hisselerini elden çıkarmıştı. Mevcut sistemde Etik Konsey, belirli şirketlerden çekilme tavsiyesini Norveç Merkez Bankası’na iletiyor ve nihai kararı banka veriyor.
Stoltenberg, ABD’li teknoloji devlerinden birinden çıkışın fonun yapısını tehlikeye atacağını, fonun yüzde 15’inden fazlasının yedi büyük ABD teknoloji şirketinde bulunduğunu söyledi. Böyle bir adımın fonun endeks fonu statüsünü riske atacağını ve Norveç’in refah sistemini tehdit edebileceğini belirtti. Petrol fonu, ülkenin yıllık bütçesinin yaklaşık dörtte birini finanse ediyor.
Diğer İçerikler