İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sosyal medya platformu X üzerinden yayımladığı kısa bir videoyla Gazze’de Hamas karşıtı bir Filistinli gruba silah desteği verdiklerini kamuoyuna açıkladı. Netanyahu, videoda “Bunun nesi yanlış? Bu sadece İsrailli askerlerin hayatını kurtarır. Silah verdiğimizi duyurmak ise sadece Hamas’a yardım eder.” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama, İsrail’in eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın geçen hafta yaptığı ve büyük yankı uyandıran iddialarıyla örtüşüyor. Liberman, İsrail hükümetinin Hamas’la mücadele için Gazze’deki suç örgütlerini silahlandırdığını öne sürmüş, bu iddia hükümet kaynaklarınca yalanlanmamıştı.
İddialara göre, daha önce Hamas tarafından tutuklanan ve DEAŞ’a yakınlığıyla bilinen Yasir Ebu Şebab, İsrail’in cezaevine düzenlediği bombardıman sonrası firar etti. Şebab’ın liderliğindeki silahlı grup, Netanyahu yönetimi tarafından Kalaşnikof tipi otomatik silahlarla donatıldı.
Söz konusu grubun Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi ile de bağlantılı olduğu ileri sürülüyor. Refah bölgesinde İsrail sınırına yakın alanlarda etkinlik gösterdiği belirtilen grup, BM raporlarına göre Gazze’ye insani yardım taşıyan konvoylara yönelik yağma eylemleri gerçekleştiriyor. Raporda, bu çeteler tarafından 100’den fazla yardım tırının kaçırıldığı bildirildi.
Hamas, geçtiğimiz hafta yayımladığı videolarla, söz konusu grup üyelerini hedef aldıklarını duyurdu. Videolarda silahlı çatışma anlarına ve infazlara yer verildiği görüldü.
Netanyahu’nun çete gruplarını doğrudan destekleme politikası, İsrail iç politikasında güvenlik doktrininde değişim olarak yorumlanırken, uluslararası çevrelerde ise sivil güvenliği ve yardım koridorlarını tehlikeye atacak bir gelişme olarak değerlendiriliyor.