Libya’da Temsilciler Meclisi Başkanı Değişti, Akile Salih Dönemi Sona Erdi

Cumhurbaşkanı İliyana Yotova, üç ülkenin Karadeniz’de ticari gemilerin hedef alınmasını önlemek ve deniz taşımacılığının güvenliğini korumak için ortak tedbirler geliştirmesi gerektiğini söyledi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Libya Temsilciler Meclisi, yeni yasama döneminde başkanlık divanını belirlemek üzere Bingazi’deki merkezinde toplandı. Meclis Sözcüsü Abdullah Blihak, Abdünnebi’nin Akile Salih’in yerine başkan seçildiğini açıkladı.

Seçim, Salih’in ikinci yardımcısı Misbah Dume başkanlığında gerçekleştirilen oturumda yapıldı. 110 milletvekilinin katıldığı oturumda Abdünnebi, Meclis Başkanlığına seçildi.

Abdünnebi, 2014’ten bu yana Temsilciler Meclisi’nde Tobruk seçim bölgesini temsil ediyor. Daha önce Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Komisyonunda görev yapan Abdünnebi, aynı zamanda Libya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Komitesi başkanlığını yürütüyor. Bölgesel ve uluslararası parlamento toplantıları ile Arap Parlamentolar Birliğinin faaliyetlerine de katılıyor.

Yaklaşık 82 yaşındaki Akile Salih’in de mensubu olduğu Ubeydat aşiretine bağlı olan Abdünnebi’nin seçilmesi öncesinde Meclis içinde görüş ayrılıkları yaşandı. Salih’in destekçileri ile Meclis İç Tüzüğü’nde değişiklik yapılmasını ve yeni bir başkan seçilmesini isteyen milletvekilleri arasında bölünme meydana geldi. Salih’in birinci yardımcısı Fevzi en-Nuveyri de başkanın destekçileri arasında yer aldı.

Abdünnebi’nin başkan seçilmesinin ardından Meclis, birinci başkan yardımcısını belirlemek üzere seçim sürecine geçti. Bu görev için Tarık el-Eşter, Sıddık Hammude ve İzzeddin Kveyreb aday oldu.

Hafter’den reform sürecine destek

“Ulusal Ordu” Başkomutanı Mareşal Halife Hafter, geçen hafta Akile Salih ile yaşanan krizin ardından bazı milletvekilleriyle bir araya gelmişti.

Görüşmenin ardından Hafter, “bölünmüşlüğün sona erdirilmesi ve devlet kurumlarının birleştirilmesine yönelik çabaları” desteklediğini belirtmiş, siyasi süreçte Temsilciler Meclisinin rolünü ve 4+4 Komitesinin sonuçlarını takdir ettiğini ifade etmişti.

Görüşmeye katılan milletvekili İsam el-Cehani ise Meclisin reformlar için birleştirilmesini sağlayacak adımlar konusunda uzlaşıldığını söyledi. El-Cehani, başta İç Tüzük’te değişiklik yapılması ve yeni bir Meclis başkanlık divanının seçilmesi olmak üzere reform adımlarının desteklenmesi konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

El-Cehani ayrıca 4+4 anlaşmasına ve anayasa değişikliğine desteğin sürdürülmesi konusunda da mutabakata varıldığını ifade etti.

Temsilciler Meclisinin sandalye sayısı

Yasal olarak Libya Temsilciler Meclisi 200 sandalyeden oluşuyor. Ancak 2014 seçimlerinde güvenlik gerekçeleriyle bazı seçim bölgelerinde sandık kurulamaması nedeniyle yalnızca 188 sandalye doldurulabildi.

Ölüm, istifa ve boykotlar nedeniyle bugün fiilen görev yapan milletvekili sayısının ise 188’in de altında bulunduğu belirtildi.

Abdünnebi’nin başkan seçilmesiyle 2014’ten bu yana Temsilciler Meclisi Başkanlığını yürüten Akile Salih’in dönemi sona ermiş oldu.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA