Azerbaycan Ordusu ile İran Devrim Muhafızları’nın Karabağ bölgesinde gerçekleştirdiği ortak askeri tatbikatın üçüncü gününde, her iki ülkenin komutanları ve katılımcı operasyonel birliklerinin katılımıyla savaş oyunları, uzmanlık tatbikatları ve karma operasyonlar icra edildi. Tatbikat, iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin güçlenmesi ve bölgesel güvenlik koordinasyonunun artırılması açısından dikkat çekici bir adım olarak değerlendiriliyor.
Azerbaycan Elçiliği Saldırganı İran’da İdam Edildi
İran Yargı Erki, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırının failinin idam edildiğini duyurdu. Açıklamada, 7 Bahman 1401 (27 Ocak 2023) tarihinde sabah saatlerinde bir silahlı şahsın Azerbaycan Büyükelçiliği’ne saldırdığı, olayda bir güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği ve iki görevlinin yaralandığı hatırlatıldı.
İran yargısına bağlı Mizan haber ajansının aktardığına göre, Tahran Ağır Ceza Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, saldırgana yönelik “kasten adam öldürme”, “ruhsatsız silah ve mühimmat bulundurma” ve “kamu düzenini bozma” suçlamalarıyla en ağır cezanın verilmesi talep edildi.
O dönem Tahran Emniyeti ve savcılık, saldırının "kişisel bir motivasyona" dayandığını savunmuştu. Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, olayı "terör saldırısı" olarak nitelendirmiş ve İran’dan derhal soruşturma başlatılmasını istemişti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da İran’ı olaydan sorumlu tutmuştu.
Saldırının ardından Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği geçici olarak kapatılmış, çalışanlar ülkeden ayrılmıştı. Ancak diplomatik kaynaklara göre elçilik şu anda tamamen yeniden faaliyete geçmiş durumda.
Pezeşkian, Geçtiğimiz Ay Bakü’yü Ziyaret Etmişti
İran devlet televizyonu, Pezeşkiyan’ın Aliyev ile görüşmesinde Azerbaycan’ı "İran’ın dostu" olarak nitelendirmişti.
Bu ziyaret, yaklaşık altı yıl aradan sonra İran’dan Azerbaycan’a yapılan ilk cumhurbaşkanı düzeyindeki ziyaret oldu.
Ziyaret kapsamında iki ülke arasında siyasi istişare, ulaşım, kültürel alışveriş, sağlık, medya ve yatırım alanlarında yedi iş birliği anlaşması imzalandı. İki lider daha sonra ortak basın toplantısında bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İran ve Azerbaycan’ın sanayi, bilim, kültür, ekonomi, siyaset ve güvenlik alanlarında iş birliğini geliştirmek amacıyla "kapsamlı bir stratejik plan" oluşturma kararı aldıklarını duyurdu.
“Burada Olduğumda Kendimi Tebriz ve Erdebil'de Gibi Hissediyorum”
Pezeşkiyan, Azerbaycan’da bulunduğu sırada kendisini yabancı bir ülkede değil, Tebriz, Erdebil ya da Azerbaycan’ın kendi şehirlerinde gibi hissettiğini ifade etti.
Diğer İçerikler