İran'da Para Piyasaları Dalgalı, Esnaf Kepenk Kapattı; Protestolar Devam Ediyor

Riyaldeki hızlı değer kaybı nedeniyle zarar etmek istemeyen çok sayıda esnaf, Tahran’da satışlarını durdurarak kepenk indirdi. Protestolar, başkentle sınırlı kalmayıp İsfahan, Şiraz, Ahvaz ve Meşhed gibi büyük kentlere de yayıldı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İran’da riyalin dolar ve euro karşısında tarihi düşük seviyelere gerilemesi üzerine başlayan esnaf protestoları üçüncü gününde de devam etti. Pazar günü ABD doları yaklaşık 1 milyon 420 bin riyal seviyesinde işlem gördü. Aynı gün euro ise 1 milyon 700 bin riyale yaklaştı.

Riyaldeki hızlı değer kaybı nedeniyle zarar etmek istemeyen çok sayıda esnaf, Tahran’da satışlarını durdurarak kepenk indirdi. Protestolar, başkentle sınırlı kalmayıp İsfahan, Şiraz, Ahvaz ve Meşhed gibi büyük kentlere de yayıldı. Güvenlik güçlerinin bazı bölgelerde gösterilere sert müdahalede bulunduğu bildirildi.

Üniversite öğrencileri de katıldı

Dün itibarıyla Tahran ve İsfahan’da üniversite öğrencilerinin de protestoculara katılmasıyla gösterilerin kapsamı genişledi. Öğrencilerin, ekonomik krizin toplumun tüm kesimlerini etkilediğini vurguladıkları aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan itidal çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, yaşanan gelişmeler üzerine itidal çağrısında bulundu. Protesto temsilcileriyle diyalog kurulması talimatı verdiğini belirten Pezeşkiyan, halkın ekonomik sorunlarının hükümetin temel önceliği olduğunu söyledi.

Pezeşkiyan, “Hükümet, sorunların giderilmesi için harekete geçecektir” ifadelerini kullandı.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA