Yemen'deki İran destekli Husiler, Suudi Arabistan'ın uzun yıllardır Yemen'e uyguladığı ablukaya karşılık olarak deniz ablukası başlattıklarını ilan etti.
Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ı yaklaşık 12 yıldır Yemen halkına yönelik kara, hava ve deniz ablukası uygulamak, ülkenin kaynaklarını yağmalamak ve limanlarla havalimanlarını kuşatmakla suçladı.
Husiler: "Deniz ablukasını devreye aldık"
Yahya Seri, Yemen halkının talepleri doğrultusunda Suudi Arabistan'a karşı deniz ablukasının yürürlüğe girdiğini belirterek kararın açıklanmasıyla birlikte uygulanmaya başladığını ifade etti.
Seri, Yemen halkının uygulanan ablukaya aynı şekilde karşılık verme hakkına sahip olduğunu savunarak, Suudi Arabistan'ın gerilimi artıracak yeni adımlar atması halinde buna "kapsamlı ve sert" şekilde karşılık vereceklerini söyledi.
Husiler ayrıca Yemen halkına genel seferberlik çağrısı yaparak tüm cephelerin desteklenmesini istedi.
Arap Koalisyonu: Ticari gemileri koruyacağız
Husilerin açıklamasının ardından Arap Koalisyonu da yazılı bir açıklama yayımlayarak Babülmendep Boğazı'ndan geçen ticari gemilerin güvenliğinin sağlanması için tüm operasyonel tedbirlerin uygulamaya konulduğunu duyurdu.
Koalisyon Sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki, uluslararası hukuk ve 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi çerçevesinde ticari deniz trafiğinin güvenliğinin korunacağını belirtti.
Açıklamada, ticari gemilere yönelik tehditlere "kararlılık ve güçle" karşılık verileceği vurgulandı.
"Limanlar açık, iddialar dezenformasyon"
Arap Koalisyonu, Yemen'deki limanlar ve havalimanlarının kapalı olduğu yönündeki Husi açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
Koalisyona göre 2026 yılının ilk yarısında yalnızca Hudeyde, Es-Salif ve Ras İsa limanlarına gıda, yakıt ve inşaat malzemesi taşıyan 300'den fazla ticari gemi giriş yaptı.
Ayrıca Sana Uluslararası Havalimanı'nın faaliyetlerinin durmasının sorumluluğunun da Husilere ait olduğu iddia edildi.
Suudi Arabistan: Gerekli tüm önlemler alınacak
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da Husilerin deniz ablukası açıklamasını kınadı.
Riyad yönetimi, Yemen halkına yıllardır ekonomik ve insani destek sağladığını belirterek Husileri Yemen'i bölgesel çatışmaların içine çekmek, Kızıldeniz'deki ticari gemileri hedef almak ve ülkenin altyapısını tahrip etmekle suçladı.
Bakanlık açıklamasında, Suudi Arabistan'ın uluslararası hukuk çerçevesinde ticari gemilerini ve deniz ulaşımını korumak için gerekli tüm güvenlik tedbirlerini alacağı vurgulandı.