Hürmüz’deki Tıkanıklık Üzerine Körfez Ülkeleri Yeni Yollar, Yeni Hatlar ve Yeni Lojistik Koridorları İçin Harekete Geçti

Liderler, üye ülkeler arasında askeri entegrasyonun güçlendirilmesinin ve balistik füzelere karşı erken uyarı sistemi projesinin hızlandırılmasının önemini vurguladılar.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman başkanlığında Cidde’de dün düzenlenen Körfez İstişare Zirvesi’nde, bölgedeki güncel gelişmeler ve özellikle artan gerilim ele alındı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) tarafından yayınlanan metinde şu ifadeler yer aldı:

“Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Ekselansları Sayın Casim Muhammed El-Budeyvi, Kutsal İki Caminin Hizmetkârı, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud’un nazik davetine cevaben, KİK üye ülkelerinin liderlerinin 19. istişare toplantısını gerçekleştirdiğini ifade etti. Toplantıya, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Ekselansları Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz El Suud başkanlık etti ve toplantı 28 Nisan 2026 Salı günü Cidde kentinde yapıldı.

Genel Sekreter, KİK üye ülkelerinin liderlerinin mevcut bölgesel durumu görüştüklerini, özellikle bölgedeki tırmanışı, Körfez ülkelerine ve Ürdün Haşimi Krallığı’na yönelik açık İran saldırılarını ele aldıklarını; ayrıca krizi sona erdirecek, KİK ülkelerinin endişelerini giderecek ve uzun vadeli güvenlik ile istikrarı güçlendirecek diplomatik bir yolun oluşturulmasına yönelik yöntemleri değerlendirdiklerini belirtti.

Genel Sekreter ayrıca, KİK liderlerinin bu zirveye ev sahipliği yapan Suudi Arabistan yönetiminin davetini takdirle karşıladıklarını, bunun da Krallığın Körfez ülkeleri arasındaki dayanışmayı güçlendirme ve bölgesel zorluklara karşı ortak tutum geliştirme konusundaki kararlılığını gösterdiğini ifade etti.

Genel Sekreter, liderlerin Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelere yönelik açık İran saldırılarını ve Ürdün Haşimi Krallığı’nı hedef alan eylemleri şiddetle kınadıklarını; bu saldırıların sivil tesisler ve altyapıyı hedef aldığını, can ve mal kaybına yol açtığını ve üye devletlerin egemenliğinin yanı sıra Birleşmiş Milletler Şartı, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilkelerinin açık bir ihlali olduğunu belirtti. Bu hain saldırıların aynı zamanda KİK ülkelerinin İran’a olan güveninde ciddi bir kayba yol açtığı ve İran’ın bu güveni yeniden tesis etmek için ciddi adımlar atması gerektiği vurgulandı.

Genel Sekreter, liderlerin KİK ülkelerinin bireysel veya kolektif olarak Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesi uyarınca kendini savunma hakkını ve egemenlik, güvenlik ve istikrarı korumak için gerekli tüm önlemleri alma hakkını teyit ettiklerini aktardı. Ayrıca üye ülkeler arasında tam dayanışmanın sürdüğü, Körfez ülkelerinin güvenliğinin bölünmez olduğu ve herhangi bir üye ülkeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayılacağı, bunun KİK Ortak Savunma Anlaşması çerçevesinde değerlendirildiği ifade edildi.

Genel Sekreter, liderlerin silahlı kuvvetlerin Körfez ülkelerini açık İran saldırılarına karşı savunmadaki cesaret ve kahramanlığını takdir ettiklerini; bu kuvvetlerin yüksek hazırlık seviyesinin ve yeteneklerinin, füze ve insansız hava aracı saldırılarına profesyonelce karşı koymalarını sağladığını ve üye ülkelerin güvenliğini koruduğunu belirtti.

Ayrıca liderlerin, kriz sırasında karşılaşılan zorluklarla başa çıkma ve bunları aşma konusunda KİK ülkelerinin gösterdiği kapasiteyi takdir ettikleri; bu başarının hikmetli yönetim ve dayanışma sayesinde gerçekleştiği ifade edildi. İran saldırılarında zarar gören enerji tesislerinin hızlı ve etkili şekilde yeniden faaliyete geçirildiği, enerji arzının korunmasına katkı sağlandığı ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklarla başa çıkıldığı, lojistik ve havacılık alanlarında iş birliğinin güçlendirildiği belirtildi.

Genel Sekreter, liderlerin İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma, deniz trafiğini engelleme ve güvenliğini tehdit etme gibi yasa dışı eylemlerini kesin olarak reddettiklerini; ayrıca geçiş için herhangi bir ad altında ücret uygulanması dahil olmak üzere seyrüseferi olumsuz etkileyebilecek tüm girişimlere karşı olduklarını ifade etti. Boğazda güvenliğin ve serbest geçişin yeniden sağlanması ve durumun 28 Şubat 2026 öncesindeki haline dönmesi gerektiği vurgulandı.

Genel Sekreter son olarak, liderlerin KİK projelerinin tamamlanmasının hızlandırılması yönünde talimat verdiğini; ulaşım ve lojistik hizmetleri dahil tüm ortak projelerin tamamlanmasının önemine dikkat çekildiğini bildirdi. Körfez demiryolu projesinin hızlandırılması, elektrik enterkoneksiyon (bağlantı) projesinin önemi, petrol ve gaz taşımacılığı için boru hattı projesinin başlatılması, Körfez ülkeleri arasında su bağlantı projesinin ilerletilmesi ve stratejik rezerv bölgelerinin oluşturulmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca liderlerin, üye ülkeler arasında askeri entegrasyonun güçlendirilmesinin ve balistik füzelere karşı erken uyarı sistemi projesinin hızlandırılmasının önemini vurguladıkları belirtildi.”

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA