Cumhurbaşkanı Şara Önemli Bir Adım Atarak Suriye’de Kürtçe Öğrenimini Seçmeli Ders Olarak Kabul Eden Bir Kararname Yayınladı

Suriye’de Cumhurbaşkanı Ahmed Şara imzalı kararnameyle Kürtçe, devlet okullarında seçmeli ders olarak okutulacak; devlet eğitim sistemi içinde ana dili öğretimi için müfredat hazırlanacak, uygulamanın bir yıl içinde başlaması planlanıyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Suriye Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın yayımladığı resmî kararname ile Kürtçenin devlet okullarında seçmeli ders olarak okutulmasını öngören düzenlemeyi resmî gazetede ilan etti. Kararnameye göre Kürtçe, Kürt nüfusunun hatırı sayılır oranda bulunduğu bölgelerde öğrencilerin isteğine bağlı olarak eğitim programına dahil edilecek; bu dersin notu öğrencilerin genel başarı ortalamasını etkilemeyecek.

Kararnameyle birlikte, müfredatın hazırlanması görevi Ulusal Eğitim Müfredatını Geliştirme Merkezine verildi. Yeni programların ulusal eğitim çerçevesiyle uyumlu olacak şekilde bir yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Öğretmenlik için gerekli nitelikler, bakanlık tarafından düzenlenecek kurslara katılım veya yazılı-sözlü yeterlilik sınavıyla belirlenecek.

Resmî metinde, Şara’nın 2026 yılı 13’üncü kararname ile Suriyeli Kürtlerin kültürel ve dilsel kimliklerinin ülkenin ulusal yapısının ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulandı ve devletin bu çeşitliliği koruma sorumluluğu altına girdiği belirtildi. Kararname, Kürtçe’nin ulusal bir dil olarak tanınmasını ve bu dilin eğitimde yer almasını güvence altına alıyor.

Düzenlemeye göre, Haseke’de 1962 nüfus sayımından doğan istisnalar kaldırılarak, tüm Kürt kökenli vatandaşlara tam eşitlikte Suriye vatandaşlığı sağlanacak.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA