Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 1 Mayıs itibarıyla Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+'tan çekilme kararı aldı.
BAE Enerji Bakanı Suhail Mohamed al-Mazrouei, Reuters'e yaptığı açıklamada kararın bölgesel gücün enerji stratejilerine dikkatlice bakıldıktan sonra alındığını söyledi.
Al-Mazrouei, BAE'nin Suudi Arabistan ile görüşüp görüşmediği sorusuna ise BAE'nin bu konuyu başka hiçbir ülkeyle görüşmediğini belirtti ve "Bu bir politika kararıdır, üretim seviyesiyle ilgili mevcut ve gelecekteki politikalara dikkatlice bakıldıktan sonra alınmıştır" dedi.
Al-Mazrouei, Hürmüz Boğazı'ndaki durum nedeniyle bu hamlenin piyasa üzerinde büyük bir etkisi olmayacağını dile getirdi.
BAE'nin OPEC'ten ayrıldıktan sonra talep ve piyasa koşulları doğrultusunda üretimi kademeli bir şekilde artırarak sorumlu rolünü sürdüreceği vurgulandı.
BAE toplam 97,8 milyar varil rezervi ile dünya petrol rezervinin yüzde 10’una sahip. OPEC içindeki dördüncü büyük petrol üreticisi olmasının yanı sıra dünyanın en büyük beşinci doğal gaz kaynaklarına sahip olan ülkede İran savaşı öncesinde günlük petrol üretimi 2,5 milyon varil civarında seyrediyordu.
BAE, 1967'de Abu Dabi Emirliği aracılığıyla OPEC'e katılmış; üyeliğinin 1971'de BAE'nin kurulmasından sonra da devam etmesi nedeniyle onlarca yıl süren yapıcı işbirliği sürmüştü. Bu dönemde ülke, küresel petrol piyasasının istikrarını desteklemede ve üretici ülkeler arasındaki diyaloğu teşvik etmede aktif bir rol oynamıştı.
Diğer İçerikler