Birçok Genç Yahudi Neden İsrail’e Ücretsiz Seyahati Reddediyor?

Haaretz’te yayımlanan bir podcast analizine göre, Birthright Israel’in genç Yahudilere sunduğu ücretsiz İsrail gezileri, özellikle Gazze’de yaşananlar nedeniyle gençler arasında giderek daha fazla sorgulanıyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İsrail merkezli Haaretz gazetesi, Birthright Israel programına yönelik genç Yahudiler arasındaki artan mesafeyi gündeme taşıdı. Diaspora’daki genç Yahudilere İsrail’e 10 günlük ücretsiz seyahat imkânı sunan ve bu yıl 25. kuruluş yılını kutlayan Birthright Israel, asimilasyonla mücadeleyi amaçlıyor. Program kapsamında 900 milyon dolarlık bir bağış kampanyası da yürütülüyor.

Ancak Haaretz Yahudi Dünyası editörü Judy Maltz’in Haaretz Podcast’te aktardığına göre, programın “eğlence ve tatil” odaklı yaklaşımı artık birçok genç için ikna edici değil. Özellikle üniversite çağındaki gençler arasında İsrail’in son yıllardaki politikaları, bu ilgisizliğin temel nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Maltz, Birthright katılımcıları ve programa katılmayı reddedenlerle yaptığı 30’dan fazla röportaja dayanarak, gençlerin önemli bir bölümünün İsrail’e kendilerini “duygusal olarak uzak” hissettiklerini belirtiyor. Röportajlarda, özellikle Gazze’de yaşanan son gelişmelerin, İsrail’e yönelik rahatsızlık ve eleştirileri artırdığı vurgulanıyor.

Haberde ayrıca dikkat çekici bir başka eğilime de yer veriliyor. Bazı genç sol görüşlü Yahudilerin İsrail’e, Birthright gezileri yerine, Batı Şeria’daki Filistin köylerine giderek şiddet yanlısı Yahudi yerleşimcilere karşı “koruyucu varlık” oluşturmayı tercih ettiği aktarılıyor. Bu gençler, sahada bulunmanın yaşananlara tanıklık etmenin en etkili yolu olduğunu savunuyor.

Haaretz’e göre bu tablo, yüz milyonlarca dolarlık bağış ve kamu kaynağıyla yürütülen Birthright Israel programının hedef kitlesi ve amacı konusunda yeni bir tartışmayı da beraberinde getiriyor.

Birthright Israel nedir?

Birthright Israel (İbranice adıyla Taglit), Yahudi kökenli gençlere yönelik düzenlenen, kültürel mirası tanıma odaklı, tamamen ücretsiz bir eğitim ve gezi programıdır.  18-26 yaş arası Yahudi gençlere yönelik ücretsiz 10 günlük İsrail gezisi programıdır. Katılımcıların en az bir ebeveyni Yahudi olan veya Yahudiliğe geçmiş (ve başka bir dine mensup olmayan) kişiler olması gerekmektedir.

Bu programın temel amacı: Dünya genelindeki genç Yahudiler ile İsrail arasındaki bağı güçlendirmektir. Yahudi gençlerin İsrail'le, Yahudi tarihiyle, kültürüyle ve kimliğiyle bağ kurmasını sağlamak, "Doğum hakkı" (birthright) fikrinden yola çıkarak her Yahudi gencin İsrail'i görme hakkına sahip olduğunu vurgulamak programın hedefidir.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA