Beyaz Saray’dan “Hassas Görüşmeler Sürüyor” Açıklaması — Trump’ın Gazze Planı ve Müslüman Ülkelere Verilen Metinlerde Değişiklik İddiaları

Beyaz Saray, Trump’ın Gazze’ye yönelik barış planıyla ilgili “çok hassas görüşmelerin” sürdüğünü açıkladı. Ancak bazı haberlere göre Hamas’a sunulan metin, ABD ile Müslüman/Arap ülkeler arasında üzerinde anlaşılan versiyondan değişiklikler içeriyor; bu durum bölgesel aktörler arasında gerilim yarattı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Beyaz Saray, Başkan Donald Trump’ın Gazze’yi hedef alan 20 maddelik barış planıyla ilgili olarak yoğun diplomatik temasların sürdüğünü açıkladı. Yetkililer, planın uygulanması için bölgesel ve uluslararası aktörlerle “hassas” görüşmeler yürütüldüğünü bildirdi.

Planın ana hatları arasında ateşkes, rehinelerin iadesi, Hamas’ın silahsızlandırılması ve geçici bir yönetim düzeni önerileri yer alıyor; ABD yönetimi ve bazı Arap/Müslüman ülkeler planı desteklediklerini açıkladı.

Leavitt basın toplantısında, "Çok hassas görüşmelerin sürdüğünden emin olabilirsiniz, ancak buradan herhangi bir açıklama yapmak için acele etmek istemiyorum. Bunu Özel Temsilci (Steve) Witkoff ve ABD başkanına bırakacağım" dedi.
Ancak son 48 saatte çıkan haberlere göre, planın Hamas’a sunulan ayrıntılı metni, ABD ile bazı Müslüman/Arap ülkeler arasında haftalar öncesinde varılan mutabakatın farklı bir versiyonu olarak iletilmiş olabilir. ABD medyasında yayılan haberler, Hamas’ın önüne konan metnin, müzakerelerde daha önce kabul görmüş hâlinden “önemli ölçüde farklı” olduğunu öne sürdü. Bu iddiayı ilk olarak Axios gündeme getirdi.

Bir dizi haber kuruluşu, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun son dakika müdahaleleriyle plan üzerinde değişiklikler talep ettiğini; bu yüzden Beyaz Saray tarafından kamuoyuna açıklanan detayların, Arap/Müslüman liderlerle varılan uzlaşıdan sapmalar içerdiğinin iddia edildiğini bildirdi. Bu gelişme, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Katar ve Türkiye gibi bazı bölge aktörleri arasında rahatsızlık yarattı.

Birkaç kaynak, Katar, Mısır ve Türkiye’nin —resmî olarak bölgesel istikrar vurgusu yaparken— arka planda Hamas’a planı kabul etmesi yönünde baskı yaptığını; fakat aynı aktörlerin, metindeki bazı maddeler (özellikle “silahsızlandırma” ve Filistinli yönetimin rolüyle ilgili hükümler) üzerinde değişiklik talep ettiklerini de bildirdi. Hamas cephesi ise özellikle “silahsızlandırma” maddelerinin biçimi ve geçiş yönetimi konusunda revizyon istediğini rapor ediyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA