Mısır'ın başkenti Kahire'de Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın da katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Gazze Temas Grubu Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Kallas'ın yanı sıra Ürdün, Filistin, Katar, Mısır, Türkiye, Endonezya ve Bahreyn dışişleri bakanları ile Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Bakanı, Arap Birliği ve İİT genel sekreterleri de katıldı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 23 Mart’ta Mısır'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Gazze Temas Grubu Bakanlar Komitesi Toplantısı'na hitabında, "Bugün burada toplandığımız sırada, soykırım, zorla yerinden etme ve apartheid hala devam ediyor. 18 Mart’taki İsrail hava saldırıları, İsrail’in daha kapsamlı bir ajandası olduğunu gözler önüne sermiştir. İnsani yardımların ulaştırılmasının engellenmesi ve Suriye ile Lübnan topraklarının hedef alınması, İsrail’in bu yayılmacı politikada ısrarcı olduğunun göstergeleridir" dedi.
"Bölgede İsrail durdurulmadan barış mümkün değildir" ifadelerini kullanan Bakan Fidan, "Öncelikli hedefimiz, Gazze’deki yıkımın durdurulması ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması olmalıdır. İsrail üzerindeki baskının artırılması gerekmektedir. Acil ve kalıcı ateşkes için BM gibi platformlardan faydalanmalıyız. Tüm İİT ülkelerince desteklenen Mısır’ın Gazze planı yapıcı bir çerçeve sunmaktadır. Bu plan temelinde ilerlemeliyiz" dedi.
İİT-Arap Birliği Bakanlar Komitesi (Gazze Temas Grubu)
Riyad’da 11 Kasım 2023'te düzenlenen İİT-Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi’nde, Türkiye, Filistin, Endonezya, Katar, Mısır, Nijerya, Suudi Arabistan, Ürdün ile İİT’in ve Arap Birliğinin Genel Sekreterleri, Gazze'de kalıcı ve kapsamlı barışın sağlanması için uluslararası girişimlerde bulunmakla görevlendirilmişti.
Gazze Temas Grubu'nun sabit bir toplantı takvimi bulunmamakla birlikte, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin seyrine göre toplantı düzenlenmektedir.
Son toplantı, İsrail’in Hamas ile imzaladığı ateşkes anlaşmasına 18 Mart’ta hava saldırıları ile son vermesinin ardından gerçekleştrildi.
Diğer İçerikler
İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Merkezi'nin eski Başkanı Dan Schueftan, Türk Ordus..
Lübnan Başbakanı: İsrail Yıkımından Dolayı Ülkenin Yeniden İmarı için Gereken Finansm..
Katil Netanyahu’nun Eski Danışmanı Ran Baratz, Diktatör Esad Devrildiği İçin Ağıt Yak..
İsrail Eski Başbakanı Barak, Seçimleri Erteletmek İçin Netanyahu’nun Kanlı Bir Plan H..
Bin Selman, Mekke Anlaşması'nın Bölgede Güvenlik ve İstikrarı Sağlama Yönündeki Ortak..