Birleşik Arap Emirlikleri basını, Donald Trump'ın Gazze'de savaşın sonra ermesi için sunduğu planı yazdı.
Habere göre, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yapacağı görüşmede Gazze'de ateşkes planını sunacak.
İsrail merkezli The Times of İsrail, Trump-Netanyahu görüşmesinin 29 Eylül'de gerçekleşeceğini yazmıştı.
Birleşik Arap Emirlikleri merkezli El Arabiya, Trump'ın 21 maddelik bir planı olduğunu yazdı.
Habere göre, plan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve çok sayıda Müslüman ülke liderlerinin de yer aldığı toplantıda ele alındı.
Plan, acil ateşkes, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'de kademeli olarak bir yönetim kurulmasını öngörüyor.
İlk aşamada aralarında ömür boyu hapse mahkum edilmiş Filistinlilerin de olduğu binlerce kişi İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak.
Uluslararası kuruluşlar ve BM tarafından sağlanan insani yardımların Gazze'ye sorunsuz bir şekilde girişine izin verilecek.
Plan ayrıca, Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın kapatılmasını ve Hamas silahlarının uluslararası bir Arap gücü tarafından belirli bir zaman diliminde toplanmasını öngörüyor.
Buna karşılık silah bırakıp Gazze'yi terk etmeyi kabul eden Hamas üyeleri de affedilecek.
Savaşın sona ermesiyle Gazze, geçici olarak Arap ülkelerinden oluşacak askeri güç tarafından yönetilecek.
Tüm planın işlevsel hale gelmesi için ise ön koşul olarak Hamas'ın silah bırakması gösteriliyor.
Gazze zirvesine Türkiye ve ABD dahil 9 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılmıştı
80. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın da katıldığı Gazze zirvesine Türkiye ve ABD dahil 9 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılmıştı.
Zirvenin sonuç bildirgesinde, “Gazze Şeridi'ndeki dayanılmaz durum, insani felaket ve yüksek can kayıpları, bunun bölge üzerindeki ciddi sonuçları ile tüm İslam dünyası üzerindeki etkileri vurgulanmıştır. Zorla yerinden edilmenin reddedilmesi ve ayrılanların geri dönmesine izin verilmesi gerektiği yönündeki ortak tutum yinelenmiştir.
Liderler savaşın sona ermesi ve derhal bir ateşkese varılması gerektiğini vurgulayarak bunun hem rehinelerin serbest bırakılmasını hem de yeterli insani yardımın ulaşmasını sağlayacağını, ayrıca adil ve kalıcı bir barışa giden ilk adım olacağını belirtmişlerdir.
İstikrarın sağlanması için bir planın ayrıntılarının çalışılması gerektiğinin altı çizilmiş, Batı Şeria ve Kudüs'teki kutsal mekanlarda istikrarın korunması gerektiği belirtilmiştir. Filistin Yönetimi'nin reform çabaları desteklenmiştir.” ifadeleri yer almıştı.
Diğer İçerikler