Amerikan Ulusal Güvenlik Yahudi Enstitüsü: Bölgede Füze Önleme Sistemleri Kıtlığı Yaşanıyor

Amerikan Ulusal Güvenlik Yahudi Enstitüsü (JINSA), "Aşınan Kalkan" başlıklı raporunda, ABD ve bölgesel müttefiklerinin elindeki hava savunma stoklarının alarm verdiğini duyurdu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Amerikan Ulusal Güvenlik Yahudi Enstitüsü (JINSA), "Aşınan Kalkan" başlıklı stratejik analizinde, ABD ve bölgesel müttefiklerinin elindeki hava savunma stoklarının alarm verdiğini duyurdu. Rapora göre, İran'ın yoğun İHA ve balistik füze saldırıları, bölgedeki Patriot ve THAAD gibi sofistike savunma sistemlerinin mühimmat depolarını hızla tüketiyor.

JINSA'nın verilerine göre, savunma doktrini gereği her bir tehdide karşı birden fazla önleyici füze fırlatılması, stokların yenilenme hızından çok daha çabuk erimesine yol açıyor. Yapılan detaylı incelemede, Bahreyn'in önleyici füze stoklarının %87’sini, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ise %75’ini şimdiden harcadığı tahmin ediliyor. Katar’da ise bu oran %40 seviyelerinde seyrediyor.

Enstitü, İran'ın özellikle ucuz maliyetli Shahed dronları ve "salkım mühimmatlı" balistik füzelerle yürüttüğü yıpratma savaşının, savunma sistemlerini mühimmat tasarrufu yapmaya zorladığını belirtti. İsrail'in bazı balistik füzeleri, önleyici stoklarını korumak amacıyla bilerek vurmadığına dair raporlar, mühimmat kıtlığının operasyonel kararları doğrudan etkilediğini gösteriyor.

Raporda, ABD'nin bölge genelinde uzun süreli bir savaşı destekleyecek yeterli batarya ve önleyici füzeye sahip olmadığı uyarısı da yapıldı. Özellikle 1 Mart'ta Kuveyt hava savunmasının yoğun ateş altında yanlışlıkla 3 adet ABD F-15E Strike Eagle uçağını düşürmesi, mühimmat baskısı ve kalabalık hava sahasının yarattığı operasyonel risklerin en ağır faturası olarak nitelendirildi.

JINSA, Washington yönetimine acil çağrıda bulunarak; diğer komutanlıklardaki önleyici füze stoklarının CENTCOM bölgesine kaydırılmasını, erken uyarı uçaklarının sayısının artırılmasını ve müttefik ülkelerden daha fazla materyal desteği talep edilmesini önerdi. Mevcut tabloya göre, savaşın uzamasının stok dengesizliğini daha da derinleştireceği vurgulanıyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA