Wall Street Journal’ın ismini açıklamayan kaynaklara dayandırdığı habere göre, Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkeleri, ABD yönetimine İran’a yönelik muhtemel bir askeri müdahaleden kaçınmasını salık veriyor. Suudi Arabistan, Katar ve Umman gibi devletlerin, olası bir saldırının Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol akışını sekteye uğratacağı, bunun sonucunda petrol piyasalarının sarsılarak hem bölge hem de ABD ekonomisine zarar verebileceği konusunda Trump yönetimini ikna etmeye çalıştığı bildirildi.
Körfez ülkelerinin endişeleri arasında bölgesel istikrarsızlık riskinin artması, ticari enerji hatlarının etkilenmesi ve İran ile olan karmaşık jeopolitik ilişkilerin daha da gerilmesi bulunuyor. Suudi Arabistan’ın yanı sıra Umman ve Katar’ın da ABD ile bu konuda diplomatik temaslarda bulunduğu ve Washington’un bazı adımları yeniden değerlendirmesi için çaba harcadığı ifade edildi.
Haberde, bu ülkelerin Trump yönetiminin kararını tamamen engelleme iddiası değilse de, askeri müdahaleye ilişkin planların yeniden düşünülmesinin gerektiği mesajını ilettikleri vurgulandı. Körfez kaynaklarına göre Riyad yönetimi, herhangi bir açık çatışmaya Körfez ülkelerinin katılmayacağını, hatta ABD’nin bu ülkelerin hava sahasını kullanmasına izin vermeyeceklerini garanti ettiği belirtildi.
Beyaz Saray’dan bir yetkiliye göre Trump yönetimi, İran’a yönelik atılabilecek adımlarla ilgili nihai bir karar vermemiş durumda ve danışmanlarıyla seçenekleri değerlendiriyor; seçenekler arasında saldırı, siber operasyonlar, yeni yaptırımlar ve rejim karşıtı sosyal medya hesaplarının desteklenmesi gibi farklı yöntemler bulunuyor.
Diğer İçerikler
Dışişleri Bakanı Fidan İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile Görüştükten Sonra ABD Büyükel..
Kanada Milletvekili: “Ülkedeki Bütün İsrail Askerlerinin Soruşturulmasını, Gerekirse ..
Arktik Bölgesi’nin Güvenliğine Dikkat Çeken NATO Genel Sekreteri Rutte, Hırvatistan’d..
ABD ve İngiltere Karşı Karşıya: ABD Tehditlerine Karşı Londra’nın Grönland’a Asker Gö..
Filistinli Yazarın Programdan Çıkarılması Avustralya’da Büyük İnfiale Sebep Oldu, 180..
Venezuela Halkı ABD’ye Karşı Sokaklara İndi, Washington Vatandaşlarına Ülkeyi Terk Et..