Türkiye Yatırım Kolaylaştırma Anlaşmasına İtirazını Kaldırdı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kamerun’da düzenlenen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) 14. Bakanlar Konferansı’nda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin “Yatırım Kolaylaştırma Anlaşması”na yönelik itirazını kaldırdığını duyurdu. Bakan Bolat’ın bu açıklaması, toplantıya katılan delegeler tarafından alkışlarla karşılandı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Kamerun’un başkenti Yaounde’de gerçekleştirilen konferansta konuşan Bolat, Türkiye’nin söz konusu anlaşmaya mevcut haliyle taraf olmayacağını ancak süreci engellemeyeceğini ifade etti. DTÖ’nün kuruluşundan yaklaşık 30 yıl sonra Afrika’da toplanmasının tarihi bir adım olduğunu vurgulayan Bolat, ev sahibi ülkeye teşekkür etti.

Küresel ticaret sisteminde artan jeopolitik gerilimlere dikkat çeken Bolat, DTÖ’nün yalnızca ticari kuralları belirleyen bir kurum olmadığını, aynı zamanda küresel ekonomide öngörülebilirliği ve adil erişimi sağlayan temel bir yapı olduğunu belirtti.

“Anlaşma bugünün gerçeklerini yansıtmıyor”

Bakan Bolat, “Yatırım Kolaylaştırma Anlaşması”nın mevcut metninin günümüz ekonomik gerçeklerini tam olarak yansıtmadığını ve DTÖ’nün temel hedefleriyle tam uyumlu olmadığını ifade etti. Bu nedenle Türkiye’nin anlaşmaya taraf olmayacağını yineleyen Bolat, buna rağmen özellikle Afrika ülkelerinin anlaşmaya verdiği önemin farkında olduklarını dile getirdi.

Afrika ile ekonomik ilişkiler öne çıktı

Türkiye’nin Afrika ile ekonomik ilişkilerine de değinen Bolat, kıtayla ticaret hacminin yaklaşık 40 milyar dolara ulaştığını, doğrudan yatırımların ise 15 milyar doların üzerine çıktığını belirtti.

Türkiye’nin itirazını kaldırmasının, gelişmekte olan ülkelerin beklentileri doğrultusunda atılmış yapıcı bir adım olduğunu vurgulayan Bolat, çok taraflı ticaret sistemine güçlü destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

“Türkiye’nin güçlü sesi dünyaya duyuruldu”

Toplantının ardından sosyal medya hesabından da açıklamalarda bulunan Bolat, Türkiye’nin küresel ticarette adalet, dengeli kalkınma ve kapsayıcı bir sistem için güçlü bir duruş sergilediğini belirtti.

Türkiye’nin, başta Afrika ülkeleri olmak üzere en az gelişmiş ülkelerin önceliklerini dikkate alan bir yaklaşım benimsediğini vurgulayan Bolat, bu tutumun uluslararası platformda geniş destek gördüğünü ifade etti.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA