Türkiye ve Dünya için Tarihi Bir An: Hiçbir Arabulucu Karıştırılmadan, Yarım Asırlık Terör Örgütü Silah Bırakıyor

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) kontrolündeki Dukan ilçesinde düzenlenen silah bırakma törenine, Türkiye ve Irak’tan gazeteciler, yazarlar, siyasetçiler, sivil toplum temsilcileri ile güvenlik yetkilileri katıldı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Türkiye, yaklaşık yarım asırdır süren terörle mücadelesinde tarihi bir eşiği geride bıraktı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı liderliğiyle desteklenen “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda, sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde, terör örgütü PKK’ya bağlı bir grup, silahlarını bırakarak örgütten ayrıldığını duyurdu.

PKK’lı İlk Grup Süleymaniye’de Silah Bıraktı

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) kontrolündeki Dukan ilçesinde düzenlenen silah bırakma törenine, Türkiye ve Irak’tan gazeteciler, yazarlar, siyasetçiler, sivil toplum temsilcileri ile güvenlik yetkilileri katıldı. Süleymaniye’ye bağlı Surdaş nahiyesindeki bir mağarada toplanan 30 kişilik PKK'lı grup (15’i kadın), ellerindeki silahları yakılarak imha edilmek üzere büyük bir kazana attı. Törende, örgüt adına Türkçe ve Kürtçe açıklamalar yapıldı.

Alana, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yetkililerinin yanı sıra Iraklı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi temsilcileri, DEM Parti milletvekilleri ve çok sayıda medya mensubu da katıldı. Yetkililer, örgütün tamamen silahsızlanmasının Eylül ayı sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Ak Parti Sözcüsü Çelik “Terörsüz Türkiye” Konusunda Konuştu: Bu Bir Devlet Projesidir

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, tv100’de katıldığı Özel Röportaj programında, “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda PKK’nın silah bırakma sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, sürecin İmralı’dan yapılan çağrının ardından başladığını ve kısa sürede hayata geçtiğini belirterek, “Burada şimdiye kadar ki değerlendirmelerimiz İmralı’dan yapılan çağrıdan sonra terör örgütünün buna karşılık vermesi ve bu silah bırakma sürecinin çok uzun olmayan bir zaman içerisinde başlaması. Öncelikle Türkiye’nin terörle mücadelesinin çok büyük bir mazisi var. Terörle mücadele konusunda Türkiye’nin kendi ismi ile anılan bir modeli de var.” dedi.

Ömer Çelik, "Üç ana kategoride silahsızlanmanın ve feshin söz konusu olması var. Bu üç kategori zaten Irak'taki PKK, Suriye'deki SDG, PYD, İran'daki PJAK yapılanması. Bir de illegalite düzeyinde Türkiye'de, Avrupa'da, başka yerlerde örgütlenmiş ideolojik ve finansmanla ilgili olarak, KCK yapılanması çerçevesinde. Bütün bu sürecin nihayetlenmesi, sona ermesi gerekiyor. Bu bir devlet projesidir." dedi.

Fesih Kararı ve Siyasi Süreç

Süreç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlamış, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” vizyonuyla hız kazanmıştı. İlk önemli gelişme 28 Aralık’ta Adalet Bakanlığı’nın izniyle DEM Parti heyetinin İmralı’da gerçekleştirdiği görüşmeyle yaşandı. Bu görüşmeyi, Ocak ve Şubat aylarında iki görüşme daha izledi. 27 Şubat'taki görüşme sonrası, İmralı’dan PKK’ya kendini feshetme çağrısı yapıldı.

Bayram Diplomatisi ve Beştepe Teması

Süreçte bir başka önemli gelişme, 31 Mart Ramazan Bayramı'nın ikinci günü gerçekleşti. AK Parti, 10 yıl aradan sonra, MHP ise ilk kez DEM Parti ile bayramlaştı. DEM Parti, Mart ayında Meclis'te başta AK Parti ve MHP olmak üzere çeşitli siyasi partilerle temaslarını sürdürdü.

10 Nisan’da, Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Önder’in 3 Mayıs’ta kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetmesi, sürecin duygusal yönüne de damga vurdu. Bahçeli, üç ay sonra ilk kez 7 Mayıs’ta Meclis’e gelerek Önder için düzenlenen taziye törenine katıldı.

PKK Kongresi ve Fesih Kararı

Terör örgütü PKK, 5-7 Mayıs tarihlerinde düzenlediği kongresinde 12 Mayıs’ta fesih ve silah bırakma kararı aldığını açıkladı. Bu gelişme, devletin tüm birimleri tarafından dikkatle takip edildi. 18 Mayıs ve 6 Temmuz’da DEM Parti heyeti İmralı’yı iki kez daha ziyaret etti.

Kritik Zirveler ve Son Aşama

7 Temmuz’da, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti’den Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı kabul etti. 10 Temmuz’da ise, Erdoğan ve Bahçeli bir araya gelerek süreci değerlendirdi. Bu görüşme, “Terörsüz Türkiye” sürecinde son aşamaya geçildiğini simgeledi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA