Türkiye’nin Hava Savunma Sistemi Çelik Kubbe Devrede

Görgün: “Çelik Kubbe şu anda aktif durumda. Çelik Kubbe için sistemler şu anda seri üretimde ve bunlar bir araya getirilerek ülke geneline entegre edilmesi planlanıyor.”

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Türkiye son dönemde savunma sanayiinde yaptığı yerli ve milli atılımlar ile gücüne güç katıyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, A Haber'de konuk olduğu programda savunma sanayiindeki gelişmeleri ve değişimleri tek tek anlattı.

Görgün, 33 ülkeden bakanların katılacağı Milli Savunma Bakanlığı himayesinde gerçekleşecek IDEF 2025’te “Çelik Kubbe” tanıtımının yapılacağından bahsetti.

IDEF 2025’e davet edilen 150 ülkeden 103’ünün katılacağını belirten Görgün, fuarda binin üzerinde katılımcı olacağını duyurdu.

IDEF fuarının normal şartlarda 4 gün yapıldığından bahseden Görgün, bu sene farklı olarak fuarın hafta sonuna denk gelen iki gününün halka açık olarak gerçekleşeceğini belirtti.

Görgün fuarda 50’den fazla farklı aracın bulunacağından bahsetti.

Savunma sanayiinde yerli ve millilik oranının yüzde 83’lere geldiğine değinen Görgün, Türk savunma sanayi alanında Kıbrıs Barış Harekatı’nın önemli bir yere sahip olduğunu belirterek “Bu kapsamda ASELSAN kuruldu.” dedi.

Savunma ihracatına ilişkin olarak da değerlendirmede bulunan Görgün bu oranın 2024’te 7.1 milyar dolar olduğundan bahsetti.

Görgün, 54 ilin savunma sanayi ihracatı yaptığını belirtirken 3500 farklı firma ile çalıştıklarını ifade etti.

Savunma sanayiindeki şirketlerimizin uluslararası alanda kendini gösterdiğine dikkat çeken Görgün, “Savunma alanında büyük devletler ile yarışıyoruz.” dedi.

Görgün geçmiş yıllarda İHA kameralarına ambargo konulduğuna dikkat çekerek, “Kendimiz ürettik.” dedi.

IDEF 2025’te Çelik Kubbe’nin tanıtılacağından bahseden Görgün, “Çelik Kubbe şu anda aktif durumda. Çelik Kubbe için sistemler şuan da seri üretimde ve bunlar bir araya getirerek ülke geneline entegre yapılması planlanıyor.” ifadelerini kullandı.

Görgün ayrıca geliştirilen proje ve çalışmalar sayesinde, “Türkiye savunmada dünyanın ilk 10'una girecek.” dedi.

6 KAAN uçağının siparişini aldıklarını belirten Savunma Sanayii Başkanı Görgün, teslimatları 2028’in sonlarına doğru gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.

Bununla birlikte Görgün, TUSAŞ’ın KAAN için seri üretime geçtiğini söyleyerek, “İnsansız hava araçlarımız daha yangın başlamadan önce kullanılabilir. Aynı zamanda yangın söndürmek için 2 ayrı platform da kurulabilir. Son dönemlerde NATO'nun önem verdiği programlara ev sahipliği yapıyoruz. Türk savunması NATO'da daha görünür.” dedi.

Son günlerde gündemde olan Eurofighter uçaklarına ilişkin de konuşan Görgün, konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde açıklama yapılacağını belirtti.

Görgün ayrıca Bayraktar AKINCI ve Bayraktar TB2’nin bugüne kadar 42 ülkeye ihraç edildiğinden ve toplamda 800’ün üzerinde SİHA’nın envanterde bulunduğundan bahsetti.

Kaynak: Haber7, A Haber

Yayına Hazırlayan: Esin Çoştu

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA