NATO Zirvesi öncesinde Avrupa güvenliğine dair önemli başlıklardan biri olarak öne çıkan görüşmelerde, Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki gelişmiş teknolojileri üzerinden AB ile iş birliği olanaklarının masaya yatırılması bekleniyor.
İstişarelere, Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü başkanlık ederken, AB tarafını AB Dış İlişkiler Servisi OGSP ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Charles Fries temsil edecek.
Toplantılarda, Türkiye’nin geliştirdiği insansız hava araçları, hava savunma sistemleri, zırhlı kara araçları, elektronik harp ve radar sistemleri, mühimmat ve roket sistemleri ile deniz platformları gibi alanlarda Avrupa ülkeleriyle savunma iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Ayrıca, Avrupa güvenliğini ilgilendiren güncel gelişmeler, AB’nin savunma ve güvenlik girişimleri ve bu çabalara Türkiye’nin katılımının gerekliliği de istişare gündeminde yer alacak. Türkiye’nin NATO, AB ve diğer uluslararası mekanizmalar aracılığıyla Avrupa-Atlantik güvenliğine sağladığı katkıların altı çizilecek.
Görüşmelerde, AB tarafından geçtiğimiz ay kabul edilen ve üye ülkelere savunma yatırımları için 150 milyar euroya kadar kaynak sağlamayı öngören SAFE Tüzüğü de gündemde olacak. Türkiye’nin gelişmiş savunma sanayii ürünleriyle bu sürece potansiyel katkısı vurgulanırken, SAFE mekanizmasının prensipte AB dışındaki ülkelere de açık olması Ankara için yeni bir pazar anlamı taşıyor. Ancak Yunanistan başta olmak üzere bazı ülkelerin Türkiye’nin bu yapının dışında bırakılmasına yönelik çabaları da dikkatle izleniyor.
Öte yandan, Türkiye'nin önde gelen savunma sanayii firmalarından Baykar, 16-22 Haziran tarihleri arasında Paris-Le Bourget Havalimanı'nda düzenlenecek olan Paris AirShow’a ilk kez katılacak. Fuarda, Baykar ile İtalyan savunma devi Leonardo’nun ortak girişimi olan LBA Systems tanıtılacak. Bayraktar TB3, AKINCI TİHA ve Kemankeş 1 Mini Akıllı Seyir Füzesi gibi yerli sistemler, Avrupa kamuoyuna ilk kez bu organizasyonda sunulacak.
Diğer İçerikler