Telegram’ın Kurucusu Pavel Durov, Apple Store’un Kendilerine Sormadan Telegramı Geçici Olarak Kaldırdığından Yakındı

Telegram kurucusu Pavel Durov, Apple'ın 1 milyardan fazla kullanıcısı bulunan mesajlaşma uygulamasını kendileriyle iletişime geçmeden App Store’dan geçici olarak kaldırmasını eleştirdi. Durov, bu tür ani kararların kullanıcı içeriği barındıran tüm mobil uygulamalar için sistemik bir risk oluşturduğunu vurguladı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Pavel Durov yaptığı yazılı açıklamada, Telegram'ın App Store'dan kısa süreliğine kaldırılmasına yol açan olayın arka planını paylaştı. Tek bir kullanıcının, herkese açık bir gruba eski bir mesajı yapay zekayla değiştirerek yasa dışı yetişkin içeriği şeklinde düzenlediğini belirten Durov, bu yöntemle içeriğin grup üyelerinden gizlendiğini ve zamanında bildirilmesinin engellendiğini aktardı. İçeriği yükleyen saldırganın daha sonra grup yöneticilerinden para talep ettiğini ifade eden Durov; Telegram’ın gelişmiş kullanıcı bildirimleri, yapay zeka filtreleri ve denetim araçları sayesinde yasa dışı materyalleri hızla temizlediğini ve platformda sistemik bir sorun bulunmadığını savundu.

Apple'ın geliştirici ekiple hiçbir ön iletişim kurmadan uygulamayı mağazadan kaldırma kararını eleştiren Durov, söz konusu uygulamanın mobil uygulama ekosistemindeki tüm platformlar açısından potansiyel bir güvensizlik ve risk kaynağı olduğunu dile getirdi.

Apple’dan Kural İhlali Açıklaması

Apple tarafı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, mesajlaşma uygulaması Telegram’ın çocuklara yönelik cinsel istismar içeriklerine ilişkin katı mağaza kurallarını ve güvenlik politikalarını ihlal ettiği tespiti üzerine App Store’dan geçici olarak çıkarıldığını bildirdi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA