Kuveyt, Haziran 2023'te Pakistan ile imzaladığı savunma iş birliği anlaşmasını resmi olarak onayladı. Kuwait Times'ın haberine göre, anlaşmaya ilişkin onay kararı 26 Temmuz'da ülkenin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Beş yıl süreyle geçerli olacak anlaşma, taraflardan herhangi biri çekilme kararı almadığı sürece otomatik olarak yenilenecek.
Savunma alanında kapsamlı iş birliği
Anlaşma kapsamında iki ülke arasında;
gibi birçok alanda iş birliği yapılması planlanıyor.
Anlaşmanın uygulanmasını ise iki ülkenin oluşturacağı ortak askeri komite koordine edecek.
Temasların ardından yürürlüğe girdi
Kuveyt'in onay kararı, son dönemde iki ülkenin üst düzey askeri yetkilileri arasında gerçekleştirilen temasların ardından geldi.
Taraflar, 17 Temmuz'da savunma iş birliğinin daha da genişletilmesine yönelik yeni görüşmelere başlamıştı. Pakistan'ın, savunma alanındaki ortaklığı enerji güvenliği ve Körfez sermayesinin ülkeye çekilmesiyle desteklemeyi hedeflediği ifade edildi.
Körfez'de yeni güvenlik arayışları
Anlaşma, Körfez ülkelerinin bölgesel güvenlik ortamındaki değişim ve ABD'nin güvenlik garantilerine ilişkin tartışmalar nedeniyle savunma ortaklıklarını çeşitlendirmeye çalıştığı bir dönemde yürürlüğe girdi.
Bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri'nin de Hindistan'dan BrahMos süpersonik seyir füzesi ile Akashteer hava savunma sistemi tedarikine yönelik görüşmelerini hızlandırdığı belirtiliyor.
Pakistan savunma ağını genişletiyor
Pakistan Savunma Bakanı Havace Asif, daha önce yaptığı açıklamada Türkiye ve Katar'ın da Suudi Arabistan-Pakistan Stratejik Karşılıklı Savunma Anlaşması'na katılmasının gündemde olduğunu açıklamıştı.
Asif, girişimin herhangi bir ülkeye karşı oluşturulmuş bir askeri ittifak olmadığını, temel hedefin bölgesel güvenlik iş birliğini güçlendirmek ve dış güvenlik bağımlılığını azaltmak olduğunu belirtmişti.
Diğer İçerikler