Suudi Arabistan Husi Saldırıları Karşısında Teyakkuzda: Mekke Savunma Anlaşmasının Genelkurmay Başkanları Riyad’da, Dışişleri Bakanları New York’ta Bir Araya Geldi

Yemen’deki Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarını artırmasının ardından Riyad yönetimi güvenlik tedbirlerini üst seviyeye çıkardı. Saldırıların Mekke ve ülkenin kritik tesislerini hedef alması üzerine Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında Ağustos ayında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması da ilk ciddi sınamalarından biriyle karşı karşıya kaldı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Son günlerde Suudi Arabistan topraklarına yönelik füze ve İHA saldırılarında artış yaşanırken, Riyad yönetimi bazı balistik füzelerin hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini açıkladı. Saldırıların Riyad, Taif ve Yanbu gibi farklı noktaları hedef aldığı bildirilirken, Mekke çevresine yönelik saldırı iddiaları da güvenlik endişelerini artırdı.

Yaşanan gelişmelerin ardından Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan genelkurmay başkanları Riyad’da bir araya geldi. Toplantıya Türkiye’den Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Pakistan’dan Mareşal Syed Asim Munir ve Suudi Arabistan’dan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Fayyadh bin Hamed Al-Ruwaili katıldı. Görüşmelerde Riyad yönetimine anlaşma kapsamında sağlanabilecek desteğin ele alındığı bildirildi.

Askeri heyetlerin Riyad’daki görüşmesinden önce Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları New York’ta bir araya geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjındaki toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ve Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İshak Dar katıldı.

Bakanlar, Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında oluşturulması planlanan Genel Sekreterlik, komiteler ve çalışma gruplarının kurulmasına yönelik çalışmaları değerlendirirken, Suudi Arabistan’a destek seçeneklerini de görüştü. Üç bakan, Mekke ve Suudi Arabistan’daki sivil ve ekonomik tesisleri hedef alan saldırıları kınarken, Riyad’ın kendisini savunma hakkına vurgu yaptı.

New York’taki toplantıda ayrıca üç ülkenin genelkurmay başkanlarının acil şekilde bir araya getirilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda Riyad’da gerçekleştirilen askeri toplantı, anlaşmanın siyasi düzeydeki temasların ardından askeri düzeyde de işletilmeye başlandığını gösteren önemli bir adım oldu. Bununla birlikte, toplantıda belirli bir askeri konuşlandırma veya operasyon kararının alındığına ilişkin şu aşamada resmi bir açıklama yapılmadı.

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan tarafından 7 Ağustos 2026’da imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması, taraflardan birine yönelik saldırının tüm taraflara yapılmış kabul edilmesini öngörüyor. Riyad’daki toplantı, anlaşmanın kuruluşundan kısa süre sonra doğrudan bir güvenlik krizi karşısında nasıl uygulanacağının değerlendirilmesi bakımından önem taşıyor.

Kaynak: Haber7
 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA