Somali Pakistan’dan 24 Adet CF-17 Savaş Uçağı Alıyor

Somali, 1991’den bu yana kaybettiği sabit kanatlı muharip kapasitesini yeniden kazanmak için Pakistan’dan 24 adede kadar CF-17 savaş uçağı tedarik etmeye hazırlanıyor. Yaklaşık 900 milyon dolarlık anlaşma, ülkenin son on yıllardaki en büyük savunma yatırımı olacak.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Somali, hava kuvvetlerini yeniden inşa etmek amacıyla Pakistan’dan 24 adede kadar CF-17 savaş uçağı alımı için müzakereleri sürdürüyor. Yaklaşık 900 milyon dolar değerinde olduğu belirtilen olası anlaşma, ülkenin Soğuk Savaş’tan bu yana en kapsamlı savunma yatırımı olarak değerlendiriliyor.

1991’den bu yana işlevsel bir sabit kanatlı muharip hava gücüne sahip olmayan Somali, söz konusu tedarikle hava sahası güvenliğini kendi imkânlarıyla sağlamayı hedefliyor. Global Firepower’ın 2026 Askerî Güç Endeksi’nde 145 ülke arasında 137’nci sırada yer alan ülke, uzun süredir hava savunma kapasitesindeki eksiklikle dikkat çekiyor.

Somali Hava Kuvvetleri Komutanı Mohamud Sheikh Ali’nin Şubat 2026’da İslamabad’a giderek görüşmeleri hızlandırdığı bildirildi. Somali Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, planlanan alımı “Hava sahamızı Somalili eller korumalı” sözleriyle değerlendirdi.

Pakistan yönetimi, CF-17’yi Batılı muadillerine kıyasla maliyet avantajı sunan bir platform olarak öne çıkarıyor. Pakistan Savunma Üretim Bakanı Raza Hayat Harraj, “Bazı Batılı seçenekler teknolojik olarak daha gelişmiş olabilir, ancak yaklaşık 30 ila 40 milyon dolar fiyat aralığındaki JF-17’nin üç katından daha pahalıya mal oluyorlar” ifadelerini kullandı.

İslamabad merkezli bir analist ise uçağın tercih edilme gerekçesini, “JF-17'nin cazibesi manşet performansından ziyade; daha düşük fiyat, esnek silah entegrasyonu, eğitim, yedek parça desteği ve genellikle daha az Batılı siyasi şart içeren genel paketten kaynaklanıyor” sözleriyle açıkladı.

Eski Pakistan Hava Kuvvetleri Hava Komodoru Adil Sultan da platformun performansına dikkat çekerek, “Pakistan Hava Kuvvetleri, çok daha pahalı Batılı ve Rus sistemlere karşı üstün performans sergiledi; bu da bu uçakları birçok hava kuvveti için cazip hale getirdi” dedi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA