Tedavi gördüğü hastanede geçtiğimiz günlerde, 62 yaşında hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için ilk tören, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapıldı.
Törende konuşan Önder'in kızı Ceren Önder Kandemir, babasıyla tek bir kişi gibi olduklarını ve her yazdığı yazıyı ona okuduğunu belirterek, babasına yazdığı mektubu okudu.
Babasının benzersiz bir insan olduğundan bahseden ve aralarındaki sevgi bağına değinen Kandemir,
“Şimdi öfkelenmek istiyorum, ‘İki hafta sonra barış protokolü imzalanacak, sonra rahatız. Ameliyat olacağım. İki haftada ne olacak?’ demene kızmak istiyorum. Açlık grevlerine, cezaevlerine, işkencelere... Bir tek kendinle ilgilenmeyişine kızmak istiyorum, yapamıyorum. Bana Kandıra Cezaevi'nden gönderdiğin bir mektup yüzünden kızamıyorum.”
ifadelerini kullandı.
AKM’deki törenin ardından Önder’in Türk bayrağına sarılı tabutu, Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'ne getirildi.
Cenaze namazına; Önder’in ailesi ve yakınları, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, TBMM Başkanvekili Celal Adan, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP, CHP, DEM ve Yeni Yol Partisi grup başkanvekilleri, milletvekilleri, eski CHP Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu, Altan Öymen, Ahmet Türk, İstanbul Valisi Davut Gül, siyasetçiler ve sanatçılar katıldı.
Cenaze namazını, Önder'in vasiyeti üzerine ilahiyatçı İhsan Eliaçık kıldırdı.
Sırrı Süreyya Önder'in naaşı, cami avlusunu dolduran kalabalık eşliğinde Levent'ten Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürülerek burada defnedildi.
Önder’in ardından pek çok siyasi isim taziye mesajı yayımladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçmişte Önder’le yaşadığı diyaloglara atıfta bulunarak,
“Barışın ve diyaloğun diliyle konuşan bir insandı,”
dedi.
MİT Başkanı İbrahim Kalın ise ilk kez kamuya açık bir mesajla,
“Kardeşlik için mücadeleden hiç vazgeçmedi.”
ifadesini kullandı.
Önder’in siyasi hayatında taşıdığı unvanlardan çok, hayata bakışı konuşuldu. Kendisi,
“Tek makamım yetimliktir,”
diyerek, çocuk yaşta kaybettiği babasının ardından edindiği hayat tecrübesini, ömrü boyunca halkın acılarına duyduğu duyarlılığın kaynağı olarak tanımlamıştı.
Önder’in siyasetteki dili, öfkeden değil; empati ve vicdandan besleniyordu. Cezaevinden meydanlara, Meclis kürsüsünden senaryo masasına kadar her yerde, “yetimliğin sessiz terbiyesi”yle konuştu.
Yazar ve senarist Tarık Tufan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Önder'in katıldıkları bir cenazede, kendi tabutunun arkasından Şeyh Galip’in Peygamber Efendimiz (SAV) için yazdığı naatın okunmasını istediğini söylemesinin, onun Peygambere olan sevgisinin bir işareti olarak görüldüğünü ifade etti.
Sırrı Süreyya Önder, 7 Temmuz 1962’de Adıyaman’da doğmuş; Türk sinemacı, gazeteci ve siyasetçidir.
Siyasi kariyerine, 2011 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden bağımsız milletvekili olarak başlayan Önder, daha sonra Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) katılmıştır. 2014 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuş, ancak seçilememiştir. 2015 genel seçimlerinde Ankara 1. bölgeden milletvekili seçilmiştir. 2023 seçimlerinde ise Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul milletvekili olarak TBMM’ye girmiş ve Meclis Başkanvekili olarak görev yapmıştır.
Türkiye’de 2013–2015 yılları arasında yürütülen Çözüm Süreci'nde, önemli bir aktör olarak görev yapan Sırrı Süreyya Önder, hem hükümetle hem de İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’la yapılan temaslarda aktif rol oynamıştır.
15 Nisan 2025 tarihinde, aort damarında yırtılma nedeniyle hastaneye kaldırılan Önder, yaklaşık 12 saat süren bir ameliyat geçirmiştir. Yoğun bakımda tedavisi devam eden Önder, 3 Mayıs 2025’te hayatını kaybetmiştir.
Diğer İçerikler