Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde terör örgütleri Boko Haram ve DEAŞ’ın Batı Afrika kolu ISWAP tarafından kaçırılan 92 sivil, ordu operasyonuyla kurtarıldı. Nijerya ordusunun yürüttüğü Hadin Kai Operasyonu kapsamında gerçekleştirilen baskınlarda çok sayıda rehinenin güvenli şekilde kurtarıldığı bildirildi.
Operasyon hakkında açıklama yapan Hadin Kai Operasyonu medya sorumlusu Sani Uba, kurtarılan sivillerin 52 erkek, 33 kadın ve 7 çocuktan oluştuğunu söyledi. Uba, operasyonların gözetleme sistemleri ve koordineli askeri takip sayesinde başarıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.
Nijerya ordusunun açıklamasına göre, teröristler rehineleri ormanlık alana götürmeye çalışırken askerlerin müdahalesiyle karşılaştı. Güvenlik güçlerinin operasyonu sonrası örgüt üyeleri rehineleri bırakarak bölgeden kaçtı. Yetkililer, operasyon sırasında çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiğini belirtmediler, ancak bölgedeki askeri faaliyetlerin sürdüğünü aktardılar.
Nijerya, uzun yıllardır Boko Haram ve ISWAP saldırılarıyla mücadele ediyor. Özellikle Borno eyaleti ve çevresinde faaliyet gösteren örgütler, sivillere yönelik kaçırma, bombalı saldırı ve silahlı baskınlarla bölgede ciddi güvenlik sorunlarına yol açıyor. Son dönemde Nijerya ordusu, terör örgütlerine yönelik operasyonlarını yoğunlaştırırken çok sayıda militanın etkisiz hale getirildiği açıklanmıştı.
Birleşmiş Milletler verilerine göre ülkede yıllardır devam eden terör saldırıları ve silahlı çatışmalar nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi ise yerinden edildi. Uzmanlar, özellikle kuzeydoğu bölgelerinde güvenlik tehdidinin halen ciddi boyutta olduğunu belirtiyor.
Diğer İçerikler