Mısır’dan Çin Menşeli HQ-9B Hamlesi: Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi Envantere Girdi

Amerika ve Avrupa’nın silah kısıtlamalarına karşı alternatif savunma çözümleri arayan Mısır, Çin yapımı HQ-9B uzun menzilli hava savunma sistemini resmen envanterine dahil etti. Bu adım, Kahire’nin savunma politikalarında Asya eksenli, yeni bir yönelime işaret ediyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Mısır Silahlı Kuvvetleri, Çin’in geliştirdiği HQ-9B uzun menzilli hava savunma füze sistemini envanterine kattı. Bu gelişme, Mısır'ın son yıllarda Batılı ülkelerle yaşadığı silah tedariki sorunlarının ardından, savunma sanayiinde alternatif iş birliklerine yöneldiğini ortaya koyuyor.
Resmi açıklama, emekli Tümgeneral Samir Farag tarafından Sada El-Balad televizyon kanalında yapıldı. Farag, Çin ile yapılan savunma iş birliği kapsamında HQ-9B sistemlerinin Mısır’a teslim edildiğini ve aktif konuşlandırmanın başladığını duyurdu.
HQ-9B, Çin’in yerli hava savunma sistemleri arasında yer alıyor ve Rus S-300/S-400 sistemlerine benzer kabiliyetleriyle öne çıkıyor. Yaklaşık 300 km menzile sahip olan sistem, yüksek irtifa hedeflerine karşı etkili olabiliyor ve gelişmiş radar kabiliyetleri sayesinde çoklu hedef takibi gerçekleştirebiliyor.

Batı ile Yaşanan Gerilimlerin Etkisi
Mısır’ın bu hamlesi, son yıllarda ABD ve Avrupa ülkeleriyle yaşadığı silah tedariki kısıtlamalarının ardından geldi. Özellikle;
• Fransa, Mısır’a sattığı Rafale savaş uçaklarına uzun menzilli MICA füzelerini teslim etmemişti.
• ABD ise Mısır’ın F-16 filosuna AIM-120 AMRAAM füzesi satışını engellemiş, bu nedenle filo eski AIM-7 Sparrow füzeleriyle sınırlı kalmıştı.

ABD, 1979 Camp David Anlaşmaları'ndan bu yana Mısır’a her yıl yaklaşık 1,3 milyar USD askeri finansman (Foreign Military Financing – FMF) sağlıyor. Bu, Mısır’ın savunma bütçesinin %80’ine denk geliyor ve DEA–ABD silah sistemi alımlarını finanse ediyor.

Çin-Mısır Askerî İş Birliği Genişliyor
HQ-9B'nin yanı sıra, Çin-Mısır savunma iş birliğinin daha da derinleştiği görülüyor. Mısır’ın Çin’den Wing Loong tipi SİHA’lar, JF-17 savaş uçakları (Pakistan ortak üretimiyle), ilerleyen süreçte J-10C veya J-31 tipi savaş uçakları tedarik etmeyi değerlendirdiği belirtiliyor.
Mısır ve Çin orduları, iki ülke arasında askeri iş birliğini derinleştiriyor. İki ülke, ilk defa nisan ortasından mayıs başına kadar, Mısır hava sahasında 18 gün süren ortak bir askeri tatbikat düzenlediler. Tatbikata, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Hava Kuvvetleri’ne ait J-10C savaş uçakları, KJ-500 erken uyarı uçakları, Y-20 tanker ve nakliye uçakları katıldı. Tatbikat, Çin ordusunun Afrika kıtasına hava gücü göndermesi açısından bir ilk olma özelliği taşıyordu ve ABD’nin alternatifleri olduğu mesajını iletiyordu.

İsrail-Gazze Savaşı Dönüm Noktası Oldu
İsrail’in Gazze’yi işgali ve Filistin halkına uyguladığı soykırım; Başbakan Netanyahu’nun, Mısır dahil bütün bölge ülkelerini savaşla tehdit etmesi; ABD’nin Netanyahu hükümetine şartsız desteği, Mısır’ı ABD’den ve İsrail’den uzaklaştırıp yeni bir güvenlik ekseni arayışına yöneltti.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA