Milli Savunma Bakanlığı Miçotakis’in Provokatif Meis Ziyaretinin ve Bölgedeki Gelişmelerin Yakından Takip Edildiğini Açıkladı

Milli Savunma Bakanlığı, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Meis Adası ziyaretinin ve bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiğini bildirdi. Bakanlık, Meis’te askerî unsur ve savaş gemisi bulundurulmasının adanın gayriaskerî statüsüyle bağdaşmadığını savunarak Yunanistan’a uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine uyma çağrısında bulundu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), haftalık basın bilgilendirme toplantısında Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve Ege Denizi’ndeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakanlık, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Türkiye kıyılarına yakın konumdaki Meis Adası’na gerçekleştirdiği ziyareti ve bölgedeki askerî faaliyetleri yakından takip ettiğini belirtti.

MSB’den Meis Adası Açıklaması

Bakanlık, Meis’te askerî unsurlar ile savaş gemilerinin bulunmasına tepki göstererek söz konusu faaliyetlerin adanın statüsüyle bağdaşmadığını savundu.

MSB açıklamasında, “Meis Adası’nda askerî unsur ve savaş gemisi bulundurulması, Ada’nın statüsüyle bağdaşmadığı gibi barış ve istikrara da katkı sağlamamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık ayrıca Türkiye kıyılarına son derece yakın konumda bulunan Meis’in gayriaskerî statüsüne aykırı bir fiilî durum oluşturulmasına yönelik girişimlerin Türkiye tarafından kabul edilmeyeceğini bildirdi.

“Fiilî Durum Oluşturulmasına Müsamaha Gösterilmeyecek”

Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrardan yana olduğunu vurgulayan MSB, Ankara’nın Yunanistan ile ilişkilerin iyi komşuluk ve diyalog temelinde geliştirilmesini desteklediğini belirtti.

Bakanlık bununla birlikte bu yaklaşımın Türkiye’nin uluslararası antlaşmalardan kaynaklandığını belirttiği haklardan vazgeçtiği anlamına gelmediğini vurguladı.

Açıklamada, “Ülkemiz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’in barış ve istikrar alanı olmasını, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyi komşuluk ve diyalog temelinde geliştirilmesini savunmakla birlikte, bu yaklaşım uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerin göz ardı edilmesine veya sahada fiilî durum oluşturulmasına müsamaha gösterileceği anlamına gelmemektedir.” denildi.

Yunanistan’a “Yükümlülüklerinize Uyun” Çağrısı

MSB, açıklamasının devamında Atina yönetimine gayriaskerî statüde olduğunu belirttiği adalardaki askerî faaliyetlerden kaçınması çağrısında bulundu.

Bakanlık, “Yunanistan’ı uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine riayet etmeye ve gayriaskerî statüdeki adalarda bu statüyle bağdaşmayan faaliyetlerden kaçınmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

51’inci Komando Tugayı’nın Söke’ye Kaydırılmasına da Açıklama

Milli Savunma Bakanlığı toplantıda, Afrin Operasyonu’nda görev alan ve Tunceli’de bulunan 51’inci Komando Tugayı’nın Aydın’ın Söke ilçesine kaydırılmasına ilişkin gelişmeye de değindi.

Bakanlık, söz konusu konuşlandırmanın Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonel planlaması kapsamında gerçekleştirildiğini belirterek, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin görev ve harekât ihtiyaçları doğrultusunda yapılmaktadır.” açıklamasında bulundu.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA