Avrupa Birliği ile Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay’dan oluşan Mercosur bloğu arasında yıllardır müzakere edilen serbest ticaret anlaşması, Avrupa’daki siyasi ve ekonomik çekinceler nedeniyle ilerleyemiyor. Euronews’in haberine göre özellikle tarım sektörü, çevre standartları ve yerli üreticilerin korunması konuları anlaşmanın önündeki temel engeller arasında yer alıyor.
Fransa, Mercosur ülkelerinden yapılacak tarım ithalatının Avrupa çiftçilerine zarar vereceğini savunarak anlaşmaya açık şekilde karşı çıkıyor. Paris yönetimi, çevre ve gıda güvenliği standartlarının yeterince güvence altına alınmadığını belirtiyor. Benzer çekinceler Avusturya ve İrlanda gibi bazı diğer AB ülkeleri tarafından da dile getiriliyor.
Haber kaynaklarında, anlaşmanın geleceği açısından İtalya’nın alacağı pozisyonun kritik olduğu vurgulanıyor. Roma yönetiminin destek vermesi halinde, anlaşmanın AB Konseyi’nde ilerleme kaydedebileceği; karşı çıkması durumunda ise sürecin tamamen kilitlenebileceği ifade ediliyor. İtalya’da tarım lobilerinin ve sanayi çevrelerinin farklı beklentileri olduğu aktarılıyor.
AB–Mercosur Anlaşması, yürürlüğe girmesi halinde dünyanın en büyük serbest ticaret alanlarından birini oluşturacak. Anlaşmanın, Avrupa şirketlerine Güney Amerika pazarında daha geniş erişim sağlaması ve Çin’in bölgedeki etkisine karşı AB’nin ekonomik varlığını güçlendirmesi hedefleniyor. Buna karşın, çevresel kaygılar ve iç siyasi baskılar sürecin önünde engel olmaya devam ediyor.
Diğer İçerikler