Mali’deki Askeri Yönetimin Görev Süresi Beş Yıl Uzatıldı

Mali'deki askeri yönetimin lideri Assimi Goïta, Perşembe günü kendisine beş yıllık başkanlık yetkisi veren ve seçim olmaksızın "gerektiği kadar yenilenebilir" yolu açan bir yasayı onayladı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Mali'deki askeri yönetimin lideri Assimi Goïta’ya beş yıllık başkanlık yetkisi veren ve seçim olmaksızın "gerektiği kadar yenilenebilir" yolu açan yasa tasarısı, askeri rejim kurulu tarafından Nisan ayında hazırlanmış, ülkenin Bakanlar Kurulu bu kararı geçtiğimiz ay kabul etmişti. Kurul, siyasi partilerin feshedilmesini ve kurulmaları için daha sert kurallar getirilmesini de tavsiye etti. Ardından askeri rejim Mayıs ayında tüm siyasi parti ve örgütlerin feshedildiğini ve toplantıların yasaklandığını duyurdu.

General Goita'nın bu kararı onaylaması birkaç gündür bekleniyordu ve karar ülkenin ordu tarafından atanan yasama organının tasarıyı geçen hafta kabul etmesinin ardından geldi.

Salı günü Goita tarafından imzalandıktan sonra kamuoyuna duyurulan yasa, askeri hükümetin Mart 2024'te sivil yönetime dönme taahhüdüne rağmen, Batı Afrika ülkesini en az 2030 yılına kadar yönetmesine izin veriyor.

Yasa uyarınca Goita, "ülkeye barış gelene kadar, gerektiği kadar yenilenebilir beş yıllık bir süre için devlet başkanı olarak" görev yapabilecek.

Goïta'nın yönetimi, Mali'nin Batı ile olan ilişkisinde bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Ülke, Fransa ve diğer eski müttefikleriyle bağlarını kopararak Rusya'ya yöneldi. Afrika Kolordusu ile terör örgütleri ile mücadelede işbirliği yapılıyor.

Mali, Burkina Faso ve Nijer ile kendi konfederasyonlarını oluşturmak için bir araya geldi ve Sahel Devletleri İttifakı'nı (AES) kurdu. Ayrıca, ortak askeri operasyonlar için 5.000 kişilik bir birleşik güç oluşturulacağını duyurdu.

İtirazlara ragmen Goïta, Mali de reform ve yeni bir egemenliğin mimarı olarak gören bir nüfus kesimi arasında popülerliğini koruyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA