Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Moskova’da gerçekleştirdiği temasların ardından Avrupa’dan yükselen eleştirilere sert tepki gösterdi. Szijjártó, Macaristan’ın bağımsız bir dış politika izlediğini belirterek ülkesinin kararlarını dış baskılarla şekillendirmeyeceğini açıkladı.
Moskova görüşmesinin ardından bazı Avrupalı siyasetçiler tarafından yöneltilen eleştirileri “savaş yanlısı Avrupalı siyasetçilerin öfke dolu açıklamaları” olarak nitelendiren Szijjártó, ciddi bir yanlış anlaşılmanın ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
Bakan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Dün Moskova’daki görüşmemiz hakkında savaş yanlısı Avrupalı siyasetçilerin öfke dolu açıklamalarını okurken, ciddi bir yanlış anlaşılmanın giderilmesi gerektiğine inanıyorum. Biz Macarlar, herhangi bir dış müzakere için Brüksel’den, Berlin’den ya da başka bir yerden izin ya da yetki almak zorunda değiliz. Egemen bir dış politika izliyoruz ve kararlarımız ulusal çıkarlarımız tarafından belirlenir. Bu, Brüksel’in hoşuna gitse de gitmese de böyledir.”
Szijjártó, Macaristan’ın dış politikada önceliğinin daima ulusal çıkarlar olduğunu vurgulayarak ülkenin bu çizgisinden geri adım atmayacağını ifade etti. Bu açıklamalar, Budapeşte’nin Moskova ile ilişkilerini sürdürme konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu.
Diğer İçerikler