Bulgargaz’ın Türkiye’den aldığı doğalgazın ödemelerini yapamaması üzerine BOTAŞ, şirkete gaz akışını durdurdu. Bulgaristan’ın kamu doğalgaz şirketi Bulgargaz ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) arasında 2023’te imzalanan uzun vadeli enerji anlaşması, Sofya’da krize yol açtı.
13 yılı kapsayan sözleşme kapsamında Bulgargaz, her yıl Türkiye’den 1,5 milyar metreküp doğalgaz satın almayı taahhüt etmişti. Ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinden yalnızca 1,5 yıl sonra şirketin 4 milyar lirayı aşan borç nedeniyle ödemelerini yapamaması Bulgaristan’da enerji arz güvenliği açısından ciddi endişelere yol açtı.
Yaşanan gelişmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Bulgaristan Enerji Bakanı Jeco Stankov, anlaşmaya sert eleştiriler yönelterek, “Bu sözleşme, devlet şirketimizi ve ülkemizi dezavantajlı konuma getirdi. Bulgargaz, önümüzdeki 200 yıl boyunca elde edeceği kârı Türk tarafına devretmiş durumda” dedi.
Stankov, anlaşmada herhangi bir fesih maddesi bulunmadığını ve mevcut şartların ülke ekonomisine ağır yük getirdiğini vurgulayarak, Türkiye ile yeni bir müzakere sürecine başlanacağını da açıkladı.
Diğer İçerikler