Katil İsrail 59 Yıl Sonra Kutsal Ramazan Ayında Mescid-i Aksa ve Harem-i İbrahim Mescidine Kilit Vurdu

İsrail yönetimi, İran’a karşı başlatılan saldırıları gerekçe göstererek Kudüs’teki Mescid-i Aksa ile El-Halil’deki Harem-i İbrahim Camii’ni ibadete kapattı. 1967’de Kudüs’ün işgalinden bu yana ilk kez Ramazan ayında Aksa’da teravih ve itikaf ibadetinin engellendiği bildirildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İsrail yönetiminin Ramazan ayında Filistin’deki kutsal mekanlara yönelik kısıtlamaları artırdığı bildirildi. Kudüs’teki Mescid-i Aksa ile El-Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camii’nin güvenlik gerekçesiyle ibadete kapatıldığı belirtildi.

28 Şubat’ta İran’a karşı başlatılan saldırıların ardından İsrail yönetimi iki kutsal mescide giriş ve çıkışları durdurdu. Böylece 1967’de Kudüs’ün işgal edilmesinden bu yana ilk kez Ramazan ayında Mescid-i Aksa’da teravih namazı ve itikaf ibadetinin yapılamadığı ifade edildi.

Kudüslüler ise kısıtlamalara rağmen Mescid-i Aksa’ya en yakın noktalardan biri olan El-Sahira Kapısı çevresinde toplanarak namaz kılmaya devam ediyor. Filistinli grupların, mescidin kapıları önünde ibadet ederek Aksa’yı yalnız bırakmadıklarını göstermeye çalıştığı belirtiliyor.

El-Halil’deki Harem-i İbrahim Camii yetkilileri de Müslümanların her gün ibadet için camiye gelmelerine rağmen girişlerine izin verilmediğini açıkladı. Camiyi kapatma kararının hem Müslümanların ibadet hakkını hem de Kudüs ve Batı Şeria’daki dini mekanların statüsünü ihlal ettiği vurgulandı.

Öte yandan Türkiye, Mısır, Endonezya, Ürdün, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin dışişleri bakanları yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail’in Ramazan ayında Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatma kararını kınadı.

Hamas da yaptığı açıklamada söz konusu uygulamanın Batı Şeria’daki dini mekanların statüsünü değiştirmeyi amaçladığını belirterek, Filistinlilerin bu kutsal mekanlardan vazgeçmeyeceğini ifade etti.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA