Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusundaki silahlı grup M23, hükümetin ateşkes anlaşmasına uymadığı gerekçesiyle Katar'daki barış görüşmelerinden çekildi. M23, ateşkes şartlarına rağmen hükümetin saldırılarını sürdürdüğünü iddia etti. Kongo ordusu ise bu suçlamaları reddederek, M23’ü Kuzey ve Güney Kivu’da saldırılar düzenlemekle suçladı.
Taraflar geçen ay Katar’da kalıcı barışa yönelik bir ateşkes anlaşması imzalamıştı. Pazartesi günü yeni bir anlaşmanın imzalanması beklenirken M23, müzakerelere katılmayacağını açıkladı. Katar’dan bir yetkili, anlaşma taslağının taraflara sunulduğunu bildirdi.
Anlaşma, Haziran ayında ABD arabuluculuğunda Kongo ile Ruanda arasında yapılan barış anlaşmasıyla paralel yürütülüyor. Kongo hükümeti ve BM, Ruanda’yı M23’e destek vermekle suçlarken, Ruanda bu iddiaları reddediyor. ABD, bu süreci Kongo’nun zengin yer altı kaynaklarına erişim açısından stratejik görüyor.
BM’ye göre, devam eden çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti, yüz binlerce sivil ise yerinden edildi.
Diğer İçerikler
İsrail/KAN Yayın Kuruluşu Ateşkesin İkinci Aşamasının Refah’tan Başlayacağını Duyurdu..
Suudi Arabistan İslam Şeriatına Aykırı İsimlerin Kamu Tesislerinde Kullanılmasına Yas..
İran’da Büyük Protestolar Devam Ederken Trump’ın Tahran’ı Tehdidi Üzerine İran Yöneti..
Dışişleri Bakanı Fidan Yemen Gerilimi Üzerine Suudi Arabistan ve BAE Dışişleri Bakanl..
Verilen Sürenin Dolması Üzerine Şam SDG’ye Operasyona Hazırlanırken TSK’nın da Belirl..
Güney Geçiş Konseyi, Hadramut ve El-Mehra'daki Mevzilerin Vatan Kalkanı Güçleri’ne De..
İsrail Maariv Yayın Kuruluşu Miami’deki Görüşmede Trump’ın Netanyahu’yu Nasıl Ezdiğin..
İran’da Günlerdir Onlarca Şehirde Büyük Protestolar Devam Ediyor, Pezeşkiyan: “İnsanl..