İsrail ile Avrupa Birliği arasında diplomatik gerilim yeni bir boyut kazandı. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile tüm ilişkileri kestiklerini duyurdu.
Saar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Kallas'ın uzun süredir İsrail'e karşı "taraflı ve takıntılı" bir tutum sergilediğini ileri sürdü.
"Apartheid" benzetmesi krize yol açtı
Gerilimin merkezinde, Kaja Kallas'ın mayıs ayında Meksika ziyareti sırasında İsrail'in Filistinlilere yönelik uygulamalarını Güney Afrika'daki apartheid rejimine benzettiği yönündeki haberler yer aldı.
İsrail Dışişleri Bakanı Saar, Kallas'ın söz konusu iddiaları yalanlamadığını veya geri çekmediğini savunarak, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Saar, "İsrail Dışişleri Bakanı olarak, bu iftiradan geri adım atana kadar Bayan Kallas ile tüm ilişkileri kesmekten başka çarem kalmamıştır." ifadelerini kullandı.
AB içinde de tartışma yaratmıştı
Kallas'a yönelik "apartheid" iddiaları Avrupa Birliği içinde de tartışmalara neden olmuştu.
Bazı Avrupalı diplomatlar, söz konusu ifadelerin Avrupa Birliği'nin resmi tutumunu yansıtmadığını savunurken, Birlik adına görev yapan üst düzey bir yetkilinin bu tür açıklamalar yapmasının sorun oluşturabileceğini dile getirmişti.
Kaja Kallas ise konuya ilişkin iddialar hakkında şu ana kadar kamuoyuna açık bir açıklama yapmadı.
Öte yandan Kallas, kısa süre önce Lüksemburg'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'ndan işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı İsrail işgalcileri ile ticaretin sınırlandırılmasına yönelik seçenekler hazırlanmasını talep ettiğini açıklamıştı.
Diğer İçerikler