970 İsrailli pilot ve yedek asker, Netanyahu’yu Gazze’de rehinelere değil, kişisel çıkarlarına öncelik vermekle suçladığı mektubu ihraç tehditlerine rağmen yayınladı. Mektuba imza atan askerlerin kovulması yönünde karar alındı.
İsrail Hava Kuvvetleri’nde görev yapan yaklaşık 970 pilot ve yedek asker, Gazze Şeridi’ne yönelik askeri operasyonların derhal sona erdirilmesini ve Hamas’ın elinde bulunan İsrailli rehinelerin bir anlaşma yoluyla geri getirilmesini talep eden bir mektuba imza attı. Mektupta, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümeti, savaşın artık güvenlik hedeflerinden uzaklaşıp siyasi ve kişisel çıkarlara hizmet ettiği gerekçesiyle sert bir şekilde eleştirildi.
(İsrailli pilot ve yedek askerler tarafından imzalanan mektup | Kaynak: Jerusalem Post)
“Savaş rehinelere, askerlere ve sivillere zarar veriyor”
Mektupta askerler, Gazze’ye yönelik saldırıların İsrailli rehinelerin hayatını tehlikeye attığını, askerlerin ve sivillerin ölüm riskini artırdığını, ayrıca İsrail ordusunun yedek gücünü de zayıflattığını ifade etti. “Geçmişte de kanıtlandığı gibi, rehinelerin güvenli şekilde geri getirilmesinin tek yolu askeri baskı değil, bir anlaşmadır” denilen metinde, tüm İsraillilere bu süreçte “harekete geçme ve barışı talep etme” çağrısı yapıldı.
İmzacı askerler arasında üst düzey pilotlar, emekli subaylar ve şu anda aktif görevde olmayan yedek askerler yer alıyor. Mektup, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Tomer Bar’ın doğrudan baskısı ve görevden ihraç tehdidine rağmen 970 kişi tarafından imzalandı.
İhraç tehdidine rağmen geri adım atılmadı
Haaretz ve Yedioth Ahronoth gazetelerinin aktardığına göre, Tomer Bar ve diğer üst düzey komutanlar, imzacı askerleri tek tek telefonla arayarak mektuptan çekilmeleri yönünde baskı yaptı. Ancak bu tehditlere rağmen sadece 25 kişinin imzasını geri çektiği, buna karşılık sekiz yeni askerin de mektubu protesto amacıyla sonradan imzaladığı bildirildi. Bazı yedek askerler ise, Bar’ı “ifade özgürlüğünü ihlal etmekle” ve “yasal/ahlaki kırmızı çizgileri aşmakla” suçladı.
Bar’ın ayrıca, yedek askerlerle yaptığı toplantılarda, yakın zamanda bir ateşkes ve rehine takası anlaşması ihtimalinin bulunduğunu dile getirerek, onları ikna etmeye çalıştığı öne sürüldü. Toplantılardan birine Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in de katıldığı ifade edildi.
İsrail Hava Kuvvetleri komutanlarının onlarca muvazzaf askerin mektubu imzalamasından endişelendiğini belirtildi.
İsrail ordusunun, mektubu imzalayan askerlerin kimliklerini araştırmaya başladığı ve bu kişileri ileride göreve çağırmama seçeneğini değerlendirdiği iddia edildi.
İsrail Eğitim Bakanı Yoav Kisch, imzacı pilot ve askerlerin derhal ordudan atılması gerektiğini söyledi.
Ordudan ihraç kararı
Bu gelişmelerin ardından Hava Kuvvetleri Komutanı Bar’ın, mektubu imzalayan personelin orduda görev yapmaya devam etmemesi yönündeki kararını, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in onayladığı bildirildi.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz da yaptığı açıklamada, Bar ve Zamir’e mektup hakkında işlem yapıma yetkisi verdiğini belirtti.
Mektubu imzalayanlardan aktif görevde olanların tespit edilip ilişiğinin kesilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği kaydedildi.
Mektubu imzalayan askerlerden, emekli Tümgeneral Sheffer, Yedioth Ahronoth gazetesine verdiği röportajda, “Savaşı sona erdirmek etik ve ahlaki olarak yapılması gereken şeydir ve bunu yapmalıyız. Hükümet güç kullanarak esirlerin geri döneceği konusunda bizi yanıltıyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Jerusalem Post
Diğer İçerikler