İspanya Dışişleri Bakanı Albares: "Her Sabah Uyandığımızda ABD Bugün Ne Yapacak Diye Bekleyemeyiz, Avrupa’nın Kendi Ordusunu Kurması Gerekir"

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Avrupa Birliği’nin savunma politikalarında Washington’a olan göbeğinden bağımlılığını sert sözlerle eleştirdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın öngörülemez politikalarına karşı "Avrupa ordusu" çağrısını yineleyen Albares, "Her sabah ABD’nin bir sonraki adımını merak ederek uyanamayız" diyerek kıtanın kendi kaderini tayin etmesi gerektiğini vurguladı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Brüksel'de düzenlenen Dışişleri Konseyi öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, transatlantik ilişkilerde yaşanan güven bunalımını çarpıcı ifadelerle dile getirdi. ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO ittifakına yönelik sert eleştirileri ve Avrupa'daki askeri varlığını azaltma girişimleri üzerine konuşan Albares, Avrupa’nın artık kendi savunma gücünü kurmasının bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu savunarak şunları kaydetti: "Her sabah ABD'nin bir sonraki adımının ne olacağını merak ederek uyanamayız."

Albares, Rusya gibi küresel aktörlerin, Washington'ın Avrupa'nın yardımına gelip gelmeyeceğini "test etme" ihtimaline karşı AB'nin hazırlıklı olması gerektiği uyarısında bulundu. Kurulacak bağımsız bir Avrupa ordusunun NATO'yu zayıflatmayacağını, aksine ittifakın sarsılan caydırıcılığını yeniden tesis edeceğini savunan Bakan, "Eğer NATO eskiden sağladığı güvenliği artık sağlayamıyorsa, Avrupalılar olarak daha fazlasını yapmalıyız" dedi.

Transatlantik İlişkilerde "Trump" Çatlağı

İspanya’nın bu çıkışı, son dönemde Trump yönetimi ile Avrupa başkentleri arasında artan gerilimin bir yansıması olarak görülüyor. Özellikle Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in İran müzakerelerine dair açıklamaları sonrası Trump'ın Almanya'dan 5 bin asker çekme kararı, Avrupa genelinde güvenlik alarmına yol açmıştı. Trump'ın geçmişte Danimarka toprağı Grönland'ı ilhak etme girişimleri ve NATO'dan çekilme tehditleri gibi "aykırı" çıkışları, Brüksel koridorlarında rafa kaldırılan "Avrupa Ordusu" projesini yeniden en önemli gündem maddesi haline getirdi.

Albares, ABD'nin Avrupa için tarihi ve doğal bir müttefik olduğunu kabul etmekle birlikte, Trump yönetiminin transatlantik ilişkilere dair "çok farklı bir vizyona" sahip olduğunun artık kabullenilmesi gerektiğini belirtti. İspanya, bu süreçte Trump’ın Orta Doğu politikalarına ve tek taraflı kararlarına karşı Avrupa içindeki en sert muhalefeti yürüten ülkelerin başında geliyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA