İran hükümeti, ABD ve İsrail saldırılarının yol açtığı ekonomik ve altyapı zararının yaklaşık 270 milyar dolar olduğunu duyurdu. Tahran yönetimi, söz konusu kayıpların karşılanması için uluslararası girişimlerini sürdürüyor.
İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacirani, Rus RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, İran’ın uğradığı zararların tazmini için çeşitli platformlarda temaslarda bulunduklarını belirtti. Muhacirani, zararların farklı katmanlarda değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “ABD ve İsrail saldırılarından kaynaklanan kayıpların şu an yaklaşık 270 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor” dedi.
Muhacirani ayrıca, 11 Nisan’da Pakistan’da ABD ile gerçekleştirilen görüşmelerde de savaş tazminatının gündeme getirildiğini ifade etti. İran’ın bu konuyu diplomatik müzakerelerin önemli başlıklarından biri haline getirdiği görülüyor.
Uzmanlar, İran’ın talep ettiği tazminatın uluslararası hukuk çerçevesinde karşılık bulmasının karmaşık ve uzun bir sürece bağlı olduğuna dikkat çekiyor. Devletler arası tazminat taleplerinin genellikle uluslararası mahkemeler, ikili anlaşmalar veya siyasi uzlaşılarla sonuçlandığı, ancak bu tür yüksek meblağlı taleplerin kabul edilmesinin nadir olduğu belirtiliyor.
Öte yandan ABD ve İsrail cephesinden İran’ın tazminat talebine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Gözlemciler, bölgedeki gerilimin devam ettiği mevcut ortamda, bu tür taleplerin daha çok diplomatik baskı unsuru olarak öne çıkabileceğini değerlendiriyor.
Diğer İçerikler