Bu sonbaharda göreve başlayan Metreweli, MI6’nın 116 yıllık tarihinde bu göreve getirilen ilk kadın başkan oldu. Kamuoyunda “C” olarak bilinen MI6 başkanı, kurumun gizli yapısı gereği ismi kamuya açıklanan tek üst düzey yetkili konumunda bulunuyor.
Rusya vurgusu: Yayılmacı ve revizyonist bir tehdit
Londra’daki MI6 merkezinde pazartesi günü yaptığı konuşmada Metreweli, Rusya’nın oluşturduğu “akut tehdidin” altını çizdi. Moskova’yı “zorbalık yapan, korku yayan ve manipülasyona başvuran” bir aktör olarak tanımlayan Metreweli, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı boyun eğdirmeye çalıştığını ve NATO’yu sürekli baskı altında tuttuğunu söyledi. Metreweli, “Ön cephe artık her yerde” ifadeleriyle güvenlik ortamındaki köklü değişime vurgu yaptı.
Metreweli, Putin’in müzakere sürecini bilinçli şekilde uzattığını belirterek, “Savaşın maliyetini giderek kendi halkının omuzlarına yüklüyor” dedi.
Yapay zekâ ve yeni teknolojiler savaşın doğasını değiştiriyor
Konuşmasında teknolojik gelişmelere de geniş yer ayıran Metreweli, yapay zekâ, biyoteknoloji ve kuantum bilişim alanlarındaki ilerlemelerin bir araya gelerek “bilim kurgu filmlerini andıran” ve son derece tehlikeli yeni silahların ortaya çıkmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Daha önce MI6’nın teknoloji ve inovasyon birimlerinin başında görev yapan Metreweli, bu pozisyonun James Bond filmlerindeki “Q” karakteriyle özdeşleştiğini hatırlattı.
“Veri artık devletler kadar güçlü olabilir”
Metreweli, yapay zekâ destekli robotların savaş alanında yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini, bazı algoritmaların ise “devletler kadar güçlü aktörlere dönüşebileceğini” söyledi. Bu nedenle İngiltere’nin stratejik üstünlüğü için “her bayt verinin” etkin biçimde kullanılmasının hayati önemde olduğunu vurguladı.
Diğer İçerikler