Belçika hükümeti, Gazze’deki saldırıları gerekçe göstererek 23 Ocak’ta yürürlüğe koyduğu İsrail’e yönelik silah ve askeri malzeme taşıma yasağını tavizsiz uygulamaya devam ediyor. Ulusal basına yansıyan bilgilere göre Belçika makamları, İngiltere’den İsrail’e gönderilen ve askeri bileşenler içeren iki stratejik sevkiyatı Liege Havalimanı’nda durdurarak el koydu.
23 Mart’ta İngiltere’den yola çıkan ve bir gün sonra Belçika’ya ulaşan kargolar üzerinde yapılan detaylı incelemelerde, sevkiyatın içeriğinde "ateş kontrol sistemleri" ile "askeri uçaklara ait kritik yedek parçalar" olduğu tespit edildi. Belçika Dışişleri Bakanlığı kaynakları, söz konusu ürünlerin gümrük kayıtlarında uygun şekilde beyan edilmediğini ve yasal boşluklardan faydalanılarak İsrail’e ulaştırılmaya çalışıldığını bildirdi.
Valon Bölgesi hükümeti tarafından yapılan açıklamada, sevkiyatın arkasındaki aktörlerden birinin ABD merkezli dev havacılık firması Moog olduğu deşifre edildi. Şirketin, İsrailli savaş pilotlarının eğitiminde kullanılan M-346 tipi uçaklar için "aktüatör" üretimi yaptığı bilgisi paylaşıldı. Yapılan geriye dönük incelemelerde, aynı şirketin daha önce İngiltere’den Belçika aktarmalı olarak İsrail’e en az 17 benzer sevkiyat gerçekleştirdiği belirlendi.
Belçika makamları, el konulan malzemeler ve usulsüz beyanlarla ilgili geniş kapsamlı bir adli soruşturma başlattı. Soruşturmanın selameti açısından sevkiyata dahil olan diğer lojistik firmalarının isimleri henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Bu hamle, Belçika’nın Avrupa Birliği içerisinde İsrail’e karşı en sert askeri ambargo uygulayan ülkelerden biri olma kararlılığını bir kez daha teyit etti.