İsrail'in Eilat Limanı'na giden Yunanistan ait "Eternity C" adlı gemi Yemenli Husiler tarafından insansız deniz aracı ve balistik füzelerle vuruldu. Bu saldırı, Husilerin bu ay içinde gerçekleştirdiği ikinci gemi vurma eylemi oldu. 7 Temmuz’da da "Magic Seas" adlı Yunan gemisi, 2 insansız deniz aracı, 3 insansız hava aracı ve 5 balistik füzeyle hedef alınmış, doğrudan isabet alan gemi Kızıldeniz’de batmıştı. Seri, bu geminin de İsrail limanlarını kullandığı gerekçesiyle hedef alındığını söylemişti.
Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, geminin ve ait olduğu şirketin İsrail’e uygulanan abluka kararını ihlal ettiğini savunarak “İsrail’e destek veren ve limanlarını kullanan tüm gemiler meşru hedefimizdir” dedi.
Yemenli Husiler, ABD’nin bir ticari gemiye yönelik saldırıda mürettebat arasında ölü ve yaralıların olduğunu duyurmasından birkaç saat sonra, Kızıldeniz’deki seyrüsefer özgürlüğünü “İsrail ve onu destekleyenler hariç” tüm taraflar için sağlamaya kararlı olduklarını yeniden teyit etti.
Salı akşamı yayımlanan açıklamada, Husi siyasi lideri Mehdi el-Meşat, “Gazze’de halkımıza yönelik saldırıya destek veren Siyonist varlık ve onun destekçileri dışında, herkes için seyrüsefer özgürlüğüne bağlıyız,” dedi.
El-Meşat, grubun İsrail ya da müttefikleriyle bağlantılı olmayan herhangi bir gemiyi hedef alma niyetinde olmadığını vurguladı. “Siyonist varlığı destekleyenlerle ilişkisi olmayan hiç kimseyi hedef alma arzumuz yok,” diyen el-Meşat, “muhtemel zararları en aza indirmek” amacıyla denizcilik şirketleriyle koordinasyon sağlamak üzere bir insani yardım operasyon merkezi kurulduğunu da belirtti.
Tüm denizcilik şirketlerinin, Husi silahlı kuvvetlerinin talimat ve kararlarına uyması gerektiğini ifade eden El-Meşat, buna uymayan tarafların “sonuçlarına katlanacağını” söyledi. Ayrıca şirketlere “Siyonist varlığın varlıklarıyla işlem yapmaktan kaçınmaları” çağrısında bulundu.
El-Meşat, “büyüyen ve disiplinli” olarak tanımladığı Husi güçlerinin, “saldırıyı sonlandırmak ve Gazze üzerindeki ablukayı kaldırmak” amacıyla ve “uluslararası sözleşmelere uygun şekilde” operasyonlarını sürdüreceğini sözlerine ekledi.