Bu seçim, 56.000 nüfuslu adanın geleceği açısından önemli bir seçimdi. Yaklaşık 44,000 seçmenin 31 milletvekilinin yanı sıra yerel hükümeti seçmek için oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimde oy pusulasında altı parti yer aldı.
Grönland kendi iç işlerini kendisi yönetiyor ancak dış politika ve savunma politikasına ilişkin kararlar Kopenhag'da alınıyor.
Ancak ada, 2009’dan bu yana bağımsızlığa doğru ilerleyen bir yol izliyor. Partiler arasında bağımsızlığın zamanı konusunda farklılıklar bulunuyor. Beş büyük partiden dördü bağımsızlığı desteklese de bu sürecin nasıl ve ne zaman gerçekleşmesi gerektiği konusunda derin görüş ayrılıkları bulunuyor.
Merkez sağ Demokraatit (Demokratlar) Partisi, Grönland'daki genel seçimlerde en çok oyu alarak sürpriz bir zafer kazandı. Demokraatit Parti, bağımsızlığı desteklemekle birlikte, Grönland’ın ekonomik ve altyapısal olarak hazır olmadan böyle bir adım atmaması gerektiğini belirtiyor.
İkinci sırada gelen ve bağımsızlık konusunda en radikal tutumu sergileyen Naleraq (Yön Noktası) Partisi, Danimarka’dan bağımsızlık sürecinin hızla ilerlemesini savunuyor.
İnuit Ataqatigiit (IA) ve Siumut ise, bağımsızlık hedefini paylaşsalar da bunun ekonomik olarak daha sağlam bir zeminde gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyor.
Atassut partisi, Danimarka ile güçlü bağların korunmasını savunuyor ve bağımsızlık sürecine karşı temkinli yaklaşıyor.
Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland, Kuzey Atlantik’te stratejik hava ve deniz yolları üzerinde bulunuyor.
Grönland’ın geleceği konusunda, ABD’nin bölgeye olan ilgisi, Grönland’ın zengin doğal kaynaklarının nasıl yönetileceği, Danimarka’dan kopuş sürecinin hızı önem taşıyacak, kurulacak koalisyon hükümetinin bu baskılar karşısında alacağı ekonomik ve siyasi kararlar adanın kaderini belirleyecek.
ABD’nin Grönland’a ilgisi
Seçim süreci boyunca, ABD’nin Grönland üzerindeki etkisi sık sık gündeme geldi. Ocak ayında tekrar göreve geldiğinden beri Trump bölgeyi satın alma niyetini yineledi.
ABD başkanı Donald Trump, Grönland üzerindeki kontrol arzusunu açıkça dile getirmeye devam ediyor. Geçen hafta Kongre’de yaptığı konuşmada, ABD’nin Grönland’ı "bir şekilde alacağını" düşündüğünü tekrar etti.
Grönland ve Danimarka liderleri Trump’ın taleplerini defalarca reddetti. Başbakan Mute B Egede, Grönland'ın satılık olmadığını ve “saygılı davranılmayı” hak ettiğini açıkça belirtti.
Diğer İçerikler