Erzurum’da İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından düzenlenen “Özgürlük ve Sumud Filosu Akdeniz’e Açılıyor” programında, Gazze’ye yönelik insani yardım girişimleri ve uluslararası dayanışma çağrıları gündeme taşındı. İbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen program, “Gazze için adalet, insanlık için özgürlük yolculuğu başlıyor” temasıyla yapıldı.
Program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Küresel Sumud Filosu’na ilişkin video gösterimiyle başlarken, konuşmacılar Gazze’de yaşanan insani krize dikkat çekti.
“Bütün insanlığın dili Gazze oldu”
Gazeteci-yazar ve filo yönetim kurulu üyesi Ersin Çelik, konuşmasında Gazze’nin küresel ölçekte ortak bir vicdan dili oluşturduğunu vurguladı. Farklı coğrafyalardan insanların Gazze etrafında birleştiğini ifade eden Çelik, “Dünyanın çok farklı coğrafyalarından ve yaşam biçimlerinden insanlarla bir süre sonra Gazze üzerine hemhal olduk. Dilleri, dinleri, yaşam biçimleri farklıydı ama ortak bir dil geliştirdik. Herkes Gazzece konuşuyordu; bütün insanlığın dili Gazze olmuştu” dedi.
7 Ekim sonrasında yaşanan gelişmelerin uluslararası kamuoyunda önemli bir kırılma yarattığını belirten Çelik, Filistin meselesinin artık yalnızca bölgesel bir çatışma olarak görülmediğini, dünya genelinde geniş bir farkındalık oluştuğunu dile getirdi. Çelik, bu süreçte birçok ülkede kitlesel gösteriler düzenlendiğini ve Gazze’ye yönelik dayanışmanın arttığını ifade etti.
“2008’den bu yana 20. organizasyon”
Sumud ve Özgürlük Filosu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Abidin Özkan ise konuşmasında, filonun geçmişten bugüne yürüttüğü faaliyetlere değindi. 2008 yılından bu yana düzenlenen yardım ve dayanışma organizasyonlarının devam ettiğini belirten Özkan, yeni seferle birlikte yaklaşık 20. organizasyona çıkacaklarını söyledi.
Gazze’de yaşanan ağır insani koşullara dikkat çeken Özkan, bölgenin uzun süre temel ihtiyaç maddelerine dahi erişemediğini ifade etti. Buna rağmen Gazze halkının direnişini sürdürdüğünü belirten Özkan, bu direnişin küresel ölçekte bir dayanışma hareketine dönüştüğünü dile getirdi.
Saldırı ve sabotaj iddiaları gündemde
Özkan, daha önceki filo girişimlerinde ciddi engellemelerle karşılaştıklarını belirterek, limanlarda sabotajlar yaşandığını ve uluslararası sularda saldırıya uğradıklarını öne sürdü. Farklı ülkelerden gelen sivillerin bulunduğu insani yardım gemilerine müdahale edildiğini ifade eden Özkan, bu süreçte gemilere el konulduğunu ve aktivistlerin zorla alıkonulduğunu söyledi.
Uluslararası sularda gerçekleştiğini belirttiği bu müdahalelerin hukuki açıdan tartışmalı olduğunu vurgulayan Özkan, buna rağmen sivil direnişin etkili olduğunu ve uluslararası kamuoyunda önemli bir farkındalık oluşturduğunu dile getirdi.
Boykot ve küresel dayanışma vurgusu
Programda ayrıca aktivist Erdem Özveren tarafından “Özgürlük Filosu ve Boykot” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. Özveren, Filistin meselesinde boykot hareketlerinin ve küresel dayanışmanın önemine dikkat çekti.
Konuşmacılar, yeni filo girişiminin yalnızca insani yardım amacı taşımadığını, aynı zamanda uluslararası kamuoyunu harekete geçirmeyi hedeflediğini belirterek, Gazze’deki ablukanın kaldırılması için daha geniş bir küresel destek çağrısında bulundu.