Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ile gerçekleştirdiği baş başa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülke ilişkileri ve bölgesel gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, Türkiye'nin Lübnan'ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve istikrarına verdiği desteğin devam edeceğini vurguladı.
"Lübnan'ın egemenliğinin temini için tüm girişimlerde yer almak istiyoruz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan'ın güneyinde görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) görev süresinin sona ermesinin ardından oluşacak süreçte Türkiye'nin sorumluluk almaya hazır olduğunu belirtti.
Erdoğan,"Mevcut uluslararası gücün geri çekilmesinden sonra bölgede güvenliğin desteklenmesi ve Lübnan'ın egemenliğinin temini için başlatılacak tüm girişimlerde Türkiye olarak yer almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı ayrıca, güvenlik alanında Lübnan Silahlı Kuvvetleri'ne verilen desteğin de süreceğini söyledi.
Lübnan'a destek mesajı
Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın göreve gelmesini ülkenin güvenliği açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirterek, Ankara'nın Avn yönetiminin yürüttüğü diplomatik girişimleri desteklediğini ifade etti.
Türkiye'nin Lübnan'ın kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik desteklerini sürdüreceğini kaydeden Erdoğan, insani ve teknik yardımların da devam edeceğini dile getirdi.
Lübnan-Suriye diyaloğuna destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan ile Suriye arasında son dönemde gelişen diyaloğun her iki ülke açısından olumlu olduğunu belirtti.
Türkiye'nin, iki komşu ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sunmaya hazır olduğunu ifade eden Erdoğan, bölgesel istikrarın sağlanmasının tüm tarafların yararına olacağını söyledi.
İsrail saldırılarına tepki
Erdoğan, İsrail'in 2 Mart 2026'dan bu yana Lübnan'a yönelik saldırılarında 4 bin 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 2 binden fazla kişinin yaralandığını ve yaklaşık 1 milyon kişinin yerinden edildiğini belirtti.
Türkiye'nin saldırıların başladığı ilk günden itibaren İsrail'e en güçlü tepki gösteren ülkelerden biri olduğunu söyleyen Erdoğan, diplomatik girişimlerin sürdüğünü ve Güney Lübnan'ın yeniden inşasına destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
İkili ilişkiler ele alındı
Görüşmede Türkiye ile Lübnan arasındaki siyasi, ekonomik ve kurumsal iş birliğinin geliştirilmesine yönelik adımlar da ele alındı.
Erdoğan, iki ülke arasındaki güçlü tarihi bağlara dikkat çekerek, Ankara'nın Lübnan'ın istikrarı ve egemenliğini desteklemeye devam edeceğini vurguladı.
Diğer İçerikler