Albanese'in Perşembe günü BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunduğu raporunda; Microsoft, Alphabet Inc. (Google'ın ana şirketi) ve Amazon gibi büyük teknoloji firmalarının yanı sıra 48 kurumsal aktörün ismi geçiyor. Rapor, soruşturma kapsamında 1000'den fazla kurumsal varlığın yer aldığı bir veri tabanının oluşturulduğunu belirtiyor.
Raporda, İsrail'in devam eden işgalinin şirketler için bir "ekonomi" haline geldiği vurgulanarak, “Şirketler artık sadece işgale karışmakla kalmıyor, bir soykırım ekonomisinin içine gömülmüş olabilirler” ifadelerine yer verildi.
Raporda, İsrail'in Gazze'deki 21 aylık saldırısı boyunca dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin İsrail'e destek vermekte derinlemesine bir rol üstlendikleri belirtildi ve İsrail ile soykırımdan kar sağlayan küresel şirketlerin hesap vermesini istedi.
Albanese raporunun devamında "Bu raporda ortaya çıkarılan suç ortaklığı buzdağının sadece görünen kısmı; yöneticileri de dahil özel sektörü sorumlu tutmadan bu suç ortaklığına son verilemez." iddiasına yer verdi.
Raporda, İsrail ordusunun yapımcı şirket Lockheed Martin tarafından üretilen ve 1.600'den fazla üretici firma ve sekiz devletin katılımıyla meydana getirilen F-35 savaş uçağının "şimdiye kadarki en büyük savunma tedarik programından" faydalandığı ve İsrail'in, bir seferde 9 ton bomba taşıyarak savaş uçağını "canavar modunda" uçuran ilk ülke olduğu belirtiliyor.
Teknoloji şirketi Palantir
Albanese'in raporunda, "savaşla ilgili görevlerine" yardımcı olması için İsrail Ordusuyla stratejik bir ortaklık anlaşması yapan ABD teknoloji şirketi Palantir Gazze harekatını icra eden İsrail Savunma Güçleriyle (IDF) yakın ortaklığı nedeniyle özellikle eleştiriliyor.
Volvo, Gazze'de yıkım gerçekleştiren ağır makinaları verdi
Albanese raporu ayrıca, Volvo gibi ağır ekipman üreticilerini, Gazze ve Batı Şeria'daki evler, camiler ve altyapının toplu yıkımında kullanılan ağır makineleri tedarik iddiasıyla eleştiriyor.
Albanese raporunda "Bu şirketler, İsrail'in bu makineleri suç amaçlı kullandığına dair bol miktarda kanıta ve insan hakları örgütlerinin bağları koparma yönündeki tekrarlanan çağrılarına karşın İsrail pazarına tedarik sağlamayı sürdürdü." diyor.
Pasif tedarikçiler, yerinden etme sistemine kasten katkı veren yapılara dönüşüyor"
BNP Paribas ve Barclays dahil büyük bankalar
Albanese, “BNP Paribas ve Barclays dahil dünyanın en büyük bankalarından bazıları, bu uluslararası ve yerel hazine tahvillerini üstlenerek piyasa güvenini artırmak için devreye girdi ve İsrail'in kredi notunun düşmesine rağmen faiz oranı primini kontrol altında tutmasını sağladı” diyor. Ayrıca Almanya merkezli finansal hizmet şirketi Allianz'ın sahibi olduğu Pimco ve Vanguard gibi varlık yönetim şirketlerini İsrail hazine tahvillerinin başlıca alıcıları olarak adlandırıyor.
Norveç’in İsrail şirketlerine yatırımları yüzde 32 arttı
Raporda ayrıca, dünyanın en büyük egemen servet fonu olan Norveç Hükümeti Emeklilik Fonu Global'in (GPFG) Ekim 2023'ten bu yana İsrail şirketlerine yaptığı yatırımı yüzde 32 oranında artırdığı belirtiliyor.
Albanese İsrail'e yaptırım ve silah ambargosu çağrısında bulundu
Albanese, önerilerinde İsrail'e yaptırım ve silah ambargosu çağrısında bulundu ve Uluslararası Ceza Mahkemesini ve ulusal yargı organlarını "uluslararası suçların işlenmesinde ve bu suçlardan sağlanan gelirin aklanmasında rol oynayan şirket yöneticilerini ve/veya tüzel kişileri soruşturmaya ve yargılamaya" çağırdı.
Rapor geniş yankı uyandırdı
Albanese'nin raporu, uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, İsrailli yetkililer raporu "tek taraflı ve antisemitik" olarak nitelendirerek kınadı. Filistin Yönetimi ise raporu memnuniyetle karşılayarak, uluslararası topluma adı geçen şirketlere yaptırım uygulama çağrısında bulundu.
Diğer İçerikler