Perşembe günü sekiz Avrupa Birliği (AB) ülkesi, doğal ve insan kaynaklı felaketlere karşı birliğin dayanıklılığını artırmak amacıyla 'gönüllüler koalisyonu' kurarak kriz hazırlığı konusunda 'acil, Avrupa çapında koordineli eylem' çağrısında bulundu.
AB genelinde kriz hazırlığı ulusal bir yetki alanı olsa da Belçika, Estonya, Finlandiya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda ve İsveç’ten oluşan yeni koalisyon, yaptığı açıklamada 'krizlerin giderek daha fazla sınır aşan, çok sektörlü ve karmaşık hale geldiğini' belirterek 'üye ülkeler ile AB kurumlarının birlikte çaba göstermesi gerektiğini' vurguladı.
Eğer Ukrayna’daki savaştan çekilir ve bir barış anlaşması yapılırsa Rusya’nın tüm üye ülkeleri etkileyebilecek istikrarsızlaştırıcı eylemlerde bulunmasından endişe ediliyor. Bu nedenle tüm üye ülkelerin sivil hazırlık konusunda çalışması ve dayanıklılığı güçlendirmesi için çaba gösteriliyor.
Koalisyonun AB'nin daha hazırlıklı ve dirençli olması gerektiğini belirttiği tehditler arasında askeri, hibrit, terörist ve suç kaynaklı tehditler; dış müdahale ve manipülasyon ile doğal veya insan kaynaklı felaketlerin yol açtığı diğer aksaklıklar da yer alıyor.
Toplantıya katılan bakanlar, Avrupa Komisyonu’nun iki ay önce önerdiği “Hazırlık Birliği Stratejisi”ni hayata geçirmek için Ortak Koalisyon Gündemi oluşturma ve bu yönde çalışma konusunda mutabık kaldı.
Kaynak: euronews
Diğer İçerikler
AP Genel Kurulu’nda Konuşan Sumud Filosu Aktivistleri’nden İtalyan Milletvekili Scude..
Fransa Tarihinin En Kısa Görev Yapan Başbakanının İstifasıyla Ülke Hızla Kaosa Gidiyo..
Eski Almanya Başbakanı Merkel’den Ezber Bozan Cesur Çıkış: Ukrayna Savaşı’nın Sorumlu..
Yahudilere Soykırım Uygulayan Almanların Başbakanı, Soykırımcı İsrail’e Sahip Çıkıyor..
Arnaud Bertrand’dan NATO Eski Genel Sekreteri Stoltenberg’e Ağır Eleştiri: “Sıfır Str..
Seçimleri Sağcı Lider Andrej Babis Kazandı, Çekya Seçimleri Brüksel’in Yeni Sınavı mı..
Fransa’da Siyaset Dikiş tutmuyor: Yeni Başbakan Dün Kabinesini Sundu, Bugün İstifa Et..