ABD’de 2019 yılından bu yana görülen Halkbank davası, New York Güney Bölge Mahkemesi’nin aldığı karar doğrultusunda düşürüldü ve böylece uzun süredir devam eden yargı süreci sona erdi. Kararla birlikte bankaya yönelik ceza yargılaması resmen kapatılmış oldu.
Halkbank tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, ABD Adalet Bakanlığı Güney New York Bölge Savcılığı ile varılan uzlaşma çerçevesinde davanın düşürülmesine ilişkin müşterek dilekçenin mahkeme tarafından kabul edildiği belirtildi. Açıklamada, bankanın herhangi bir suç kabulünde bulunmadığı ve idari ya da adli para cezası ödemeyeceği vurgulandı.
Dava süreci, 2019 yılında ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ihlali iddiasıyla başlatılmış ve uzun yıllar boyunca Türkiye-ABD ilişkilerinde diplomatik gerilim başlıklarından biri olarak öne çıkmıştı. Süreç boyunca Halkbank, suçlamaları reddederek devlet bankası statüsüne bağlı olarak yargı muafiyeti bulunduğunu savunmuştu.
Son aşamada, ABD Adalet Bakanlığı ile Halkbank arasında varılan uzlaşma kapsamında hazırlanan uyum raporunun ilgili kurumlara teslim edilmesi ve mahkemenin dosyayı incelemesinin ardından dava düşürme kararı verildi. Sürecin tamamlanmasıyla birlikte dosya tamamen kapanırken, bankanın uluslararası finans piyasalarındaki konumunun güçlenmesi bekleniyor.
Ekonomi çevreleri, davanın kapanmasının Türk bankacılık sektörü üzerindeki belirsizlikleri azaltacağı ve özellikle uluslararası finansman erişimi açısından olumlu bir zemin oluşturabileceği değerlendirmesinde bulunuyor.
Diğer İçerikler