ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, 19 Haziran'da Beyrut’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyareti sırasında, ABD’nin Hizbullah'ı silahsızlandırmaya yönelik planını yürütmekle görevli diplomat olarak önemli temaslarda bulundu.
Barrack, Beyrut dönüşü yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın taleplerini değerlendirilirken dikkat çekici bir ifade kullandı: “Lübnan’ın meselesi bizi ilgilendirmez.” Bu sözler, ABD'nin bölgedeki konumunu net bir dille çizmesi anlamına geliyor.
Barrack Lübnan hükümetine yazılı bir yol haritası sundu. Buna göre Hizbullah ve diğer silahlı grupların silah bırakması halinde, İsrail, güney Lübnan’daki pozisyonlarından çekilecek ve İsrail saldırıları sona erecek. Karşılığında da Birleşmiş Milletler gözetiminde adım adım silahsızlandırma süreci işletilecek.
Yol Haritasının Detayları
Bağlam ve Tepkiler
Barrack, İsrail’in Lübnan sınırında konuşlandıığı bölgelerdeki varlığını “Lübnan’ın silah bırakmasına bağlı” olarak değerlendiriyor. Aynı zamanda, ABD Dışişleri ile İsrail arasında nihai anlaşma için ittifak sağlanması gerektiğini belirtti.
Arap medyasına göre Lübnan hükümeti, Cumhurbaşkanı Joseph Aoun’un liderliğinde ABD plânına 7 sayfalık bir yanıt hazırladı. Barrack da bu karşılamadan “mükemmel” yanıt aldı ve memnuniyetini “unbelievably satisfied” (şüphesiz memnun) sözleriyle ifade etti.
Hizbullah’ın Tutumu
Hizbullah lideri Naim Qassem, tam silahsızlanmanın “çok kötü bir karar” olacağını gündeme getirmiş; grup, Lübnan’ın silahlı kalmasını İsrail’e karşı savunma hakkı olarak sunuyor.
Bölgedeki Gelişmeler
Diğer İçerikler
Arktik Bölgesi’nin Güvenliğine Dikkat Çeken NATO Genel Sekreteri Rutte, Hırvatistan’d..
ABD ve İngiltere Karşı Karşıya: ABD Tehditlerine Karşı Londra’nın Grönland’a Asker Gö..
Filistinli Yazarın Programdan Çıkarılması Avustralya’da Büyük İnfiale Sebep Oldu, 180..
Venezuela Halkı ABD’ye Karşı Sokaklara İndi, Washington Vatandaşlarına Ülkeyi Terk Et..
Halk Tarafından Seçilmiş Devlet Başkanını Esir Alan Trump Kendini Venezuela Devlet Ba..
Türkiye - Endonezya Dışişleri ve Savunma Bakanları Görüştü: Stratejik İşbirliğini Gel..