ABD Küresel Savaşlar İçin "Askeri-Endüstriyel Kompleks"e 2,4 Trilyon Dolar Verdi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), silah üretimi ve savaşları fonlamak için 2020-2024’te özel firmalara 2,4 trilyon dolar verdi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

William D. Hartung and Stephen N. Semler tarafından kaleme alınan ve ABD’deki Brown Üniversitesi tarafından yayınlanan “Profits of War: Top Beneficiaries of Pentagon Spending, 2020 – 202” raporunda, Pentagon’un 2020-2024’teki harcama ve sözleşmelerine ilişkin istatistikleri derlendi. 

2020-2024 arasında özel firmalar Pentagon'dan 2,4 trilyon dolarlık sözleşme aldı. Bu rakam, söz konusu dönemde bakanlığın takdir yetkisi dahilinde yaptığı 4,4 trilyon dolarlık harcamanın yaklaşık %54'üne denk geliyor. 

Bu beş yıl boyunca Pentagon'dan 771 milyar dolarlık sözleşme sadece beş firmaya gitti: Lockheed Martin (313 milyar dolar), RTX (eski adıyla Raytheon, 145 milyar dolar), Boeing (115 milyar dolar), General Dynamics (116 milyar dolar) ve Northrop Grumman (81 milyar dolar). Karşılaştırma yapmak gerekirse, askeri yardımlar hariç diplomasi, kalkınma ve insani yardım bütçesi 356 milyar dolardı. Başka bir deyişle, ABD hükümeti beş silah şirketine diplomasi ve uluslararası yardıma ayırdığından iki kat daha fazla para yatırdı.

Raporda, 11 Eylül saldırılarının ardından Bush yönetiminin “terörle savaş” kampanyası kapsamında başlattığı askeri harcamaların, Trump liderliğinde de artarak devam ettiğine dikkat çekiliyor. ABD’nin en büyük rakibi Çin’e karşı savunma harcamalarını artırdığına, İsrail ve Ukrayna’ya rekor sayıda silah tedariki yapıldığına işaret ediliyor. 

Rapora göre harcama artışlarından en çok SpaceX, Palantir ve Andruil gibi “askeri teknoloji” firmaları fayda sağlayacak. Bu şirketlerin “Trump yönetimiyle derin bağları olduğu” vurgulanıyor. 

Raporun yazarı William D Hartung “Bakanlığın bütçesinin büyük bir kısmı şirketlere gidiyor ve bu paranın rasyonel savunma planlamasıyla olduğu kadar özel çıkar gruplarının lobicilik faaliyetleriyle de ilişkisi var. Bu fonların çoğu, işlevsiz veya aşırı pahalı silah sistemleri ve abartılı tazminat paketlerine harcanıyor.” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, göreve başladıktan sonra savunma sanayisine harcamaların yarı yarıya azaltılabileceği sinyalini vermişti. Ancak Trump’ın baskısıyla geçen hafta Kongre’den geçen Büyük Güzel Yasa Tasarısı kapsamında Pentagon’a ek 157 milyar dolarlık bütçe sağlanmıştı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA