Küresel güç dengelerindeki risklerin büyüdüğünü vurgulayan ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard, nükleer silahlanmanın yarattığı tehdide karşı uyarılarda bulundu.
Gabbard, video aracılığıyla yalnızca bir güvenlik uyarısı yapmakla kalmadı; aynı zamanda nükleer silahlar üzerinden yürütülen küresel güç siyasetini ve bu süreci körükleyen siyasi elitleri sert sözlerle eleştirdi.
Yayımlanan video, Gabbard’ın II. Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından nükleer saldırıya uğrayan Japonya’nın Hiroşima kentine yaptığı ziyaretten görüntülerle başlıyor. Nükleer yıkımın sonuçlarını ilk elden gösteren arşiv kayıtları eşliğinde doğrudan kameraya seslenen Gabbard, günümüz nükleer silahlarının, 1945’te kullanılan bombalara kıyasla katbekat daha güçlü olduğunu vurguladı. “Bugün tek bir nükleer silah, birkaç dakika içinde milyonlarca insanı öldürebilir.” diyen Gabbard, mevcut uluslararası tansiyonun ciddi bir felakete zemin hazırladığını ifade etti.
Gabbard, “Siyasi elit savaş kışkırtıcıları, nükleer güçler arasında korku ve gerginlik yaratıyor.” ifadelerini kullanarak, mevcut güvenlik mimarisinin sorumluluğunu karar alıcılara yükledi. Aynı zamanda bu elitlerin, olası bir çatışmanın etkilerinden korunacaklarına dair ayrıcalıklı bir güvenlik hissiyle hareket ettiğini de ima etti. “Bu çılgınlığa son vermek bize, halka kalmış.” diyerek vatandaşları nükleer savaşa karşı seslerini yükseltmeye çağırdı.
The New York Times kaynağına göre Gabbard’ın bu çıkışı, yalnızca mevcut jeopolitik krizlere karşı bir uyarı niteliği taşımıyor; aynı zamanda uzun süredir benimsediği dış politika çizgisinin güncel bir yansıması. Eski bir Demokrat Kongre üyesi olan Gabbard, ABD’nin rejim değiştirme odaklı dış müdahalelerine ve savaş yanlısı politikalarına karşı çıkan söylemleriyle öne çıkmış bir figür.
Son açıklamaları, Trump yönetiminin İran’la yürüttüğü nükleer müzakerelerle aynı döneme denk geliyor. Gabbard’ın ofisinden yapılan açıklamada, kendisinin nükleer savaşa karşı duyduğu kaygının Başkan Donald Trump tarafından da paylaşıldığı belirtildi. Yardımcısı Alexa Henning’in ifadesine göre Gabbard, Trump’ın “kalıcı barış ve istikrar” hedeflerini destekliyor.
Diğer İçerikler