Avrupa'daki Schengen sistemine benzetilen Körfez ülkelerinin ortak turist vizesi projesinde sona yaklaşıldı. Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) Genel Sekreteri Jasem Mohamed Albudaiwi, uzun süredir üzerinde çalışılan ortak vize sisteminin yakında hayata geçirileceğini açıkladı.
Albudaiwi, 6 Eylül'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Security and History Dialogue 2026 etkinliğinde yaptığı konuşmada, Körfez ülkelerini kapsayacak ortak turist vizesine ilişkin çalışmaların son aşamaya geldiğini belirtti.
GCC Grand Tourist Visa adı verilen sistemle, bölge dışından gelecek turistlerin her ülke için ayrı vize başvurusu yapmasına gerek kalmadan tek bir izinle altı Körfez ülkesini ziyaret edebilmesi hedefleniyor.
Ortak vize hangi ülkeleri kapsayacak?
Ortak vize kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Umman ve Kuveyt yer alacak. Sistem sayesinde uluslararası ziyaretçilerin Körfez ülkeleri arasında daha rahat seyahat etmesi ve tek bir gezi programı içerisinde birden fazla ülkeyi ziyaret edebilmesi amaçlanıyor.
Bu yönüyle GCC Grand Tourist Visa, Avrupa'da ülkeler arasındaki seyahati kolaylaştıran Schengen sisteminin Körfez'deki karşılığı olarak görülüyor.
Uygulamanın tarihi netleşmedi
GCC tarafından yapılan son açıklamalar, ortak turist vizesinin hayata geçirilmesine yönelik sürecin son aşamaya yaklaştığına işaret ediyor. Ancak uygulamanın ne zaman başlayacağına ilişkin henüz resmi bir tarih açıklanmadı.
Ortak vizenin ne kadar süreyle geçerli olacağı, ücretinin ne olacağı, ziyaretçilere kaç gün kalış hakkı tanıyacağı ve başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılar da henüz paylaşılmadı. Bu nedenle sistem resmen devreye girene kadar Körfez ülkelerine seyahat edecek kişilerin mevcut vize uygulamalarını takip etmesi gerekiyor.
Ortak vize için ilk adım 2023'te atıldı
Altı ülkeyi kapsayan ortak turist vizesi fikri ilk olarak 2023 yılında resmen gündeme geldi. GCC üyesi ülkelerin turizm bakanları, Ekim 2023'te düzenlenen toplantıda ortak vize önerisini oybirliğiyle kabul etti. Proje, bir ay sonra Körfez ülkelerinin içişleri bakanlarının da onayını aldı.
BAE Ekonomi Bakanı Abdulla bin Touq Al Marri de Haziran 2025'te yaptığı açıklamada, ortak turist vizesinin onaylandığını ve sistemin uygulamaya geçirilmesine yönelik hazırlıkların sürdüğünü duyurmuştu.
Altı ülke ortak sistem için koordinasyon halinde
Projenin hayata geçirilmesi için altı Körfez ülkesinin içişleri bakanlıkları ile ilgili kamu kurumları ortak çalışma yürütüyor. Yeni sistemle yalnızca turistlerin seyahatlerinin kolaylaştırılması değil, Körfez bölgesinin uluslararası ziyaretçiler için tek ve birbirine bağlı bir turizm merkezi haline getirilmesi de hedefleniyor.
Bu uygulamayla örneğin BAE'ye gelen turistlerin, tek bir seyahat planı kapsamında diğer GCC ülkelerini de daha kolay ziyaret edebilmesi hedefleniyor.
BAE ve Bahreyn'den sınır geçişlerinde yeni adım
Öte yandan GCC ülkeleri, ortak turist vizesinin yanı sıra sınır geçişlerini hızlandıracak farklı uygulamalar üzerinde de çalışıyor. Bu kapsamda BAE ile Bahreyn arasında "One-Point Air Travellers" adı verilen tek noktadan işlem sistemi Şubat 2026'da pilot olarak uygulanmaya başlandı.
Yeni uygulamayla Bahreyn'den BAE'ye seyahat eden yolcular, bazı pasaport ve giriş işlemlerini daha uçuşa başlamadan tamamlayabiliyor. Pilot sistem ilk aşamada Abu Dabi'deki Zayed Uluslararası Havalimanı ile Bahreyn Uluslararası Havalimanı arasındaki uçuşlarda devreye alındı.
Yolcuların bilgilerinin önceden işlenmesi sürecinde elektronik veri paylaşımı, biyometrik doğrulama ve elektronik geçiş kapıları kullanılıyor. Bu işlemleri Bahreyn'de tamamlayan yolcuların, BAE'ye ulaştıklarında aynı pasaport kontrol sürecini yeniden yaşamamasının amaçlandığı belirtiliyor.
Ancak BAE ile Bahreyn arasında uygulanan tek noktadan işlem sistemi ile GCC Grand Tourist Visa'nın birbirinden ayrı projeler olduğu vurgulanıyor. BAE-Bahreyn arasındaki uygulama daha çok GCC vatandaşlarının sınır geçişlerini kolaylaştırmaya yönelik yürütülürken, ortak turist vizesi ise Körfez bölgesi dışından gelecek uluslararası ziyaretçileri kapsayacak.
Körfez ülkelerinde entegrasyon çalışmaları genişliyor
GCC Genel Sekreteri Albudaiwi, 7 Eylül'de Dubai'de düzenlenen 15. AIM Congress kapsamında yaptığı açıklamada da Körfez ülkeleri arasındaki daha geniş kapsamlı entegrasyon çalışmalarına dikkat çekti.
Albudaiwi, GCC Serbest Ticaret Bölgesi, Gümrük Birliği ve Ortak Pazar çalışmalarının yanı sıra ulaşım, enerji ve altyapı alanlarında sınır ötesi projelerin sürdüğünü ifade etti.
GCC Grand Tourist Visa'nın hayata geçirilmesiyle birlikte Körfez ülkeleri arasındaki entegrasyonun turizm alanında da yeni bir aşamaya geçmesi bekleniyor. Ortak vize sayesinde yabancı turistlerin tek bir seyahat planıyla birden fazla Körfez ülkesini ziyaret etmesi ve bölge içerisinde daha kolay hareket edebilmesi hedefleniyor.
Kaynak: Sputnik